Dodik: Neka nas optuže, ko god hoće, nećemo te migrante

Milorad Dodik je danas najavio da će u Republici Srpskoj biti imenovano operativno tijelo čiji zadatak će biti da utvrdi ulazak, kretanje i izlazak migranata s teritorije tog bh. entiteta.

Dogovor je ovo nakon sastanka lidera stranaka vladajuće koalicije u RS Milorada Dodika (SNSD), Marka Pavića (DNS) i Petra Đokića (SPRS).

“Mi smo danas dogovorili da se imenuje operativno tijelo koje će pratiti u Republici Srpskoj, koji će uključiti sve institucije, da se utvrdi tačno ulazak, kretanje, zadržavanje i prolazak migranta. Neka nas optuže, ko god hoće. Tu humanost koju Evropa pokazuje prema migrantima, zatvorila je svojim čvrstim granicama, nemojte da nam govore o humanosti”, kazao je Dodik.

“Nemojte da nam oni govore o humanosti, neka otvore granice i prime te izbjeglice. Mi smo ovdje odgovorni. Ovdje neće biti sabirnih centara za migrante. To ne dolazi u obzir. Neka znaju da je to većinska volja ovog naroda. Nećemo te migrante. Dobit će svako hranu ko je gladan. Ali ne želimo da nam nesposobna vlast i pojedinci kreiraju neka buduća rješenja”, poručio je Dodik.

“Odbacujemo politike koje idu za tim da se na prostorima gdje su Srbi bili u Federaciji sada pokušavaju napraviti migrantska naselja. Mi razumijemo i čitamo da je to trajno”, naveo je Dodik.

Na sastanku vladajuće koalicije je zaključeno i da je finansijska situacija u entitetu RS stabilna, da je učinjeno mnogo na poboljšanju života građana, povećane su penzije i plaće, a u toku je, kako je rekao, izgradnja važnih infrastrukturnih i drugih projekata.

Rečeno je da ne sumnjaju u izbornu pobjedu ove koalicije i da RS od svih do sada održanih izbora, u predstojeće ulazi najstabilnija.

Izvor: N1

Related posts