Dodik: Možda da počnemo racionalno razgovarati o mogućem mirnom razlazu

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da opcija tog bh. entiteta nije Bosna i Hercegovina.

“Isto tako mislimo da bi to trebalo da bude jedan proces mirnog pregovora o razlazu, koji bi podrazumijevao dogovor o tome na koji način ćemo dalje nastaviti da živimo”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Zvorniku.

Naveo je da se “na međunarodnoj sceni sve češće od mnogih analitičara, izvještača i istoričara čuje da je BiH propala država”.

“Možda je vrijeme da upravo na ovim događajima počnemo racionalno razgovarati o mogućem mirnom razlazu u BiH. Taj proces treba otpočeti, jer ovakva BiH s masovnim intervencionizmom međunarodne zajednice nije uspjela. Kao takva, ona je očigledno u definiciji propalih država. O tome govore sve ove aktivnosti u zadnje vrijeme”, ustvrdio je.

Tvrdi da je urušen Dejtonski sporazum od međunarodnih faktora, prije svega, visokih predstavnika BiH, te da je međunarodno pravo “skršeno” od međunarodnih predstavnika.

Navodi da upravo događaji u Kataloniji, koji govore o tome da Evropa smatra da su takvi procesi unutrašnja stvar zemalja, “prilika su da mi ovdje počnemo da razgovaramo o svim tim stvarima”.

Dodao je da se može govoriti o Kataloniji, a da se ne pogleda i situacija u vezi s Kosovom.

Uvjerava da “narodi imaju pravo na samoopredjeljenje”.

“Katalonija će proglasiti nezavisnost u ponedjeljak i to donosi jednu sasvim novu realnost”, rekao je Dodik.

RS se, kaže, mora okupiti oko svojih interesa i vlast te opozicija na bazi procesa treba da procijene na koji načim će se dalje kretati.

Dodik i predsjednik Upravnog odbora Alumine Milorad Motika otvorili su danas u Zvorniku u krugu kompanije Alumina pogon za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita.

Related posts