Do kraja mjeseca svi penzioneri će dobiti ogrevna drva

U direkciji ŠPD “Unsko-sanske šume” danas je konferencija za novinare uprave društva povodom novonastale situacije sa nabavom ogrevnog drveta u ovom kantonu.

– Društvo je ugovorilo sa udruženjima penzionera, RVI i porodica šehida isporuku ogrevnog drveta u osam jednakih rata. Ukupna dogovorena količina je preko 23.000 m2, do danas smo realizirali 22.500, a preostalo nam je još da isporučimo 7.000 m2. Ugovorom je preciziran rok do 1. novembra i penzioneri će dobiti svoje ogrevno drvo do konca ovog mjeseca, kazao je Haris Mešić, predsjednik uprave društva.

Područje grada Bihaća, koje ima najveća potraživanja, među zadnjima će dobiti drva, ali u okviru zadanog roka.

Osigurane su institucije poput vrtića, škola i zdravstvenih ustanova.

Cijena ogrevnog drveta po metru kvadratnom povećanja je za 2 KM sa 65 KM na 67 KM, a razlog je plaćanje sjekača u šumama koje je sve teže naći jer mnogi odlaze na rad u inostranstvo.

Međutim cijena kvadratnog metra drveta na slobodnom tržištu dostigla je 100 KM.

Mešić to smatra neopravdanim. Ipak, zbog zabrane Vlade RS o prometovanju drvne sirovine iz RS, u Unsko-sanskom kantonu je nastala znatno manja ponuda. Drugi razlog poskupljenja i nestašice je što su drvoprerađivači sve više orijentirani ka izvozu drveta u EU.

 

Do kraja mjeseca svi penzioneri će dobiti ogrevna drva

Related posts