Diplome Zdravstvenog fakulteta u Bihaću priznate u EU!

Od oktobra mjesca nova akademska godina počela je i na Zdravstvenom fakultetu u Bihaću.Više je od 100 brucoša na dva odsjeka, priliku imaju i oni koji žele nastaviti studij na četvrtoj godini.Tek formirani 4-ero godišnji studij uskoro bi trebao dobiti i novi odsjek fizioterapije koji se najavljuje u narednoj akademskoj godini. Za studente ne brinu, jer je medicinska struka tražena, posebno u EU pa je tako i ove godine broj zainteresiranih bio veći od potrebe fakulteta.

Nedavno su dobili zgradu, a od ove godine i fakultet. Uposlenici i studenti Zdravstvenog fakulteta su više nego zadovoljni. Predavanja su u moderno opremljenim kabinetima pod budnim okom stručnog kadra. A budućnost ove visokoobrazovane ustanove je obećavajuća. Senat Bihaćkog uiverzitata je na posljednjoj sjednici potvrdio naučne oblasti odnosno predmeti te odobrio izbor više droktora nauka u zvanje nastavnika.Time je stručno ojačan, dok se za broj studenata fakultet ne mora brinuti. Među rijetkim je gdje je više zainteresiranih u odnosu na broj potrebnih brucoša

Pri izradi nastavnih planova i programa na fakultetu su se vodili iskustvima iz okruženja, te najviše slijedili primjer Slovenije. Dekan Ekrem Pehlić kaže da u tom pogledu ne postoji razlika između Bihaćkog i Zdravstvenog fakulteta u Ljubljani. Što više uspostavljena je saradnja koja će se ogledati u razmjeni studenata i gostovanju ljubljanskih profesora.Novina je i što će već od naredne godine ponuditi novi odsjek-fizioterapija.

Evropi nedostaje medicinski kadar, a upravo ih se iz Krajine najviše zapošljava u klinikama i domovima za starije. Dekan Pehlić savjetuje da ako se već bh. medicinari odlučuju za rad u inostranstu puno će bolje proći sa diplomom fakulteta.

Kako su plan i program uskladili sa Ljubljanskim fakultetom, diplome iz Bihaća bez problema se mogu nostrificirati u Sloveniji, ali u drugim evropskim zemljama što je dobra vijest za one koji svoju budućnost ipak vide van BiH. – piše rtvusk.

Related posts