Detalji akcije u USK: Lažnim receptima za ortopedska pomagala iz ZZO "isisali" 800.000 KM

Pripadnici Federalne uprave policije u akciji koju su danas proveli u USK-a uhapsili su deset osoba i tako raskrinkali kriminalnu grupu, koja je duži vremenski period izvlačila novac iz kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, a sebi nezakonito pribavila veliku novčanu korist.

Uhapšeni su to S. O, Š. A, A. R, M. I, S. M, A. M, A. O, N. K, i S. M., potvrđeno je iz Tužilaštva USK.

Kako saznajemo, članovi organizirane grupe su bili pojedinci ali i pravna lica među kojima jednu od vodećih uloga imaju kompanije “Ortho Medicco” iz Cazina te “Ortolife” iz Bihaća.

Među osumnjičenima su i ljekari kao što je Anto Šantić, ugledni ortoped bolice “Dr. Irfan Ljubijankić” koji su pacijentima propisivali ortopedska pomagala koja oni zapravo nisu nikada dobili.

Radi se o lažnim receptima zahvaljujući kojima, kako je do sada dokumentovalo Tužilaštvo USK, ova grupa sebi pribavila imovinsku korist od čak 800.000 KM.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, prevara u privrednom poslovanju, krivotvorenje službene isprave, ovjeravanje neistinitog sadržaja i pranje novca.

Dvije firme protiv kojih se vodi istraga propustile su i nadzor upravljačkih tijela nad zakonitošću rada tih privrednih društava i protivpravnosu raspolagali imovinskom koristi koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela.

Podsjećamo, doktor Antić je privođen i 2015. godine zajedno sa Agimom Murtićem kada je zapravo otkriveno da veliki broj ortopedskih kuća uz pomoć uglednog bihaćkog ljekara zloupotrebljava fondove za izradu invalidskih pomagala u Unsko-sanskom kantonu.

Doktor Šantić je, kako je tada utvrđeno, svoje pacijente uslovljavao i usmjeravao na kuće sa kojima je imao neformalne dogovore. Firma “Otto Bock Adria“ iz Bihaća je bila jedna od njih.

Ortoped Šantić je imao dogovor da za svakog pacijenta kojeg pošalje ortopedskoj kući dobije novac. Dešavalo se da piše i lažne nalaze pacijentima koji su zdravi.

Tako je jedna pacijentica, iako nije imala kraću nogu, njegovim nalazom u trenu stekla pravo na ortopedsku cipelu koju finansira Zavod zdravstvenog osiguranja USK-a. A sve to posjetom Ortopedskoj kući “Otto Bock Adria“ iz Bihaća kako bi se raspitala o proceduri za dobivanje invalidskih kolica za svoju sestru. Osim informacija, dobila je i lažni nalaz da joj je desna noga kraća za tri centimetra, iako nije imala zdravstvenih problema niti je takav nalaz tražila.

– Napravio ti je doktor, možeš sebi nabaviti ortopedske cipele nakon što to ovjeriš u zavodu. Samo ti šuti i ne govori nikome. To se sve može uraditi – objasnila joj je predstavnica ove ortopedske kuće, XX.

Ona joj je čak rekla da neće dobiti kolica za sestru ako ne bude sarađivala. Poslušala je upute i otišla u Zavod gdje je bez problema ovjerila lažni nalaz i potom ga vratila u ovu ortopedsku kuću.

Ali, umjesto obećanih skupih ortopedskih cipela, dobila je obične patike za kćerkicu, a firma “Otto Bock Adria“ je preko nje došla do ovjerenog nalaza koji naplaćuje od Zavoda.

/faktor.ba

Related posts