Španski tužilac zatražio evropsku potjernicu za Puigdemontom

Španski državni tužilac zatražio je od sudije da izda evropski nalog za hapšenje katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i četvorice bivših ministara njegove vlade nakon što se nisu vratili iz Belgije da svjedoče na sudu.
Puigdemont se trenutno nalazi u Briselu, a pozvan je da svjedoči na španskom nacionalnom sudu u četvrtak i petak.

Zajedno sa 13 pripadnika nekadašnje regionalne administracije mogao bi biti optužen za pobudu i zloupotrebu javnih sredstava zbog prošlosedmične odluke katalonskog parlamenta da proglasi nezavisnost.

Ranije u četvrtak Puigdemontov advokat je rekao da njegov klijent namjerava sarađivati sa sudovima, ali istovremeno planira ostati u Briselu.

“Klima nije dobra, bolje je držati se na distanci”, rekao je Paul Bekaert za Reuters. “Ako pitaju, on će sarađivati sa španskom i belgijskom pravdom”.

Tužioci su također pozvali nacionalni sud da zatvori svih devet bivših pripadnika katalonske vlade koji su se pojavili na ispitivanju. Sudija tek treba odlučiti o tom zahtjevu.

Članovi separatističke vlade počeli su svjedočiti na nacionalnom sudu u četvrtak ujutro. Rasprava je počela u 9 sati. Među prvima je došao bivši katalonski potpredsjednik Oriol Junqueras u pratnji advokata. Odbio je odgovarati na pitanja novinara.

Related posts