Dedić i Ramić u Sanskom Mostu: Obnova i izgradnja infrastrukture preduslov za opstanak

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas su u naselju Vrše u Općini Sanski Most otvorili most koji je obnovljen u okviru projekta FERP.

Vrijednost investicije iznosi 69.000 KM. Projekat FERP provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u okviru kojeg je do sada urađeno više aktivnosti na području Općine Sanski Most, kao što su čišćenje korita rijeke Sane, te druge investicije važne za razvoj ove Općine.

– Obilne kiše koje su zahvatile ovo područje u posljednje vrijeme, pokazale su efikasnost infrastrukture koja je obnovljena u sklopu Projekta FERP – nema poplava, a upravo nam je to bio cilj – da djelujemo preventivno i da se ne ponove štete koje je ova općina pretrpjela 2014. godine. Sanski Most je jedna od deset općina u kojima Federalno ministarstvo poljoprivrede provodi Projekt razvoja sistema navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, jer nam je cilj da se u ovoj općini razvija poljoprivredna proizvodnja – kazao je Dedić na sastanku na kojem je također razgovarano o podršci poljoprivrednicima s područja te općine.

Sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Sanski Most Desankom Miljević, federalni ministri su prisustvovali i otvaranju saobraćajnice u dužini od 967 m u mjesnoj zajednici Lušci Palanka, naselju uglavnom povratničke populacije. Projekt obnove ovog lokalnog puta zajednički su finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Sanski Most.

– Raduje me da smo u fazi otvaranja infrastrukturnih projekata ovdje u Sanskom Mostu, a što je rezultat dobre saradnje lokalne zajednice sa višim nivoima vlasti. Danas smo razgovarali i o budućim projektima koje planiramo realizirati, a koji su već kandidirani na našim javnim pozivima za koje se smatra da su gorući problem, kao što su izgradnja vodovoda i drugih infrastrukturnih projekata – istaknuo je Ramić.

Federalni ministri su posjetu Sanskom Mostu okončali obilaskom preduzeća Final Group d.o.o. u Lušci Palanci, koje se bavi proizvodnjom i prodajom visokokvalitetnog peleta. Final Group zapošljava 30 radnika i gotovo cjelokupnu proizvodnju plasira na izvozna tržišta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Related posts