Dani otvorenih vrata u Vojnoj bazi OSBiH „Adil Bešić“ u Bihaću

Komanda Drugoga pješadijskog bataljona Šeste pješadijske brigade, Drugoga rendžerskog pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji baštini tekovine Armije RBIH, upriličila je u Vojnoj bazi „Adil Bešić“ u Bihaću već tradicionalnu manifestaciju Dani otvorenih vrata za učenike osnovnih škola, a povodom 15. aprila – Dana Armije RBiH i Dana Drugoga rendžerskog pješadijskog puka OS BIH. Tom prilikom u krugu kasarne predstavljena je vojna oprema i naoružanje koju su učenici pogledali s velikim zanimanjem.Vojna oprema i naoružanje

Učenici osnovnih škola „Prekounje“ i „Harmani 1 i 2“ iz Bihaća te Osnovne škole Bužim upoznali su se s različitom vojnom opremom i naoružanjem kojim raspolažu Oružane snage. Ovo je prva od višednevnih aktivnosti na obilježavanju dvadesetpete godišnjice formiranja Armije Republike BiH i dvanaeste godišnjice Drugoga rendžerskog pješadijskog puka OS BIH. -Uopće, cilj Dana otvorenih vrata je da mi u tijesnoj saradnji s lokalnom zajednicom našoj najmlađoj populaciji predstavimo ono čime se bave uopće oružane snage danas, čime Oružane snage raspolažu, da djeca jednostavno imaju predstavu danas-sutra ukoliko izraze želju za nastavkom svoje profesionalne vojne karijere da znaju o čemu se tu radi i da upotpunimo sadržaj prezentacije snaga, sredstava i dnevnih aktivnosti s kojima se susreću pripadnici Drugoga pješadijskog bataljona i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u cjelini, kaže kapetan Rusmir Musa, načelnik Odjeljenja za civilno-vojnu saradnju i informisanje. Nastavnik Aladin Ičanović, iz Osnovne škole Bužim na Dane otvorenih vrata doveo je članove Vijeća učenika. -Godišnjim planom obilježavamo 15. april – Dan Armije Republike BiH i ukazala nam se prilika da dođemo danas na Dan otvorenih vrata ovdje u Bihać. Neki od učenika su kazali kako su ponosni što su članovi Vijeća učenika i što su u prilici vidjeti sve ovo. Veoma su zadovoljni sa samom izložbom, kaže nastavnik Ičanović.

Snajperska puška i automatski pištolj

Učenici nisu skrivali svoje oduševljenje onim što su ovom prilikom vidjeli. -Općenito mi je najzanimljivije bilo to što sam vidio razno oružje koje dosad nisam vidio, razne minobacače, puške poput M-16. Posebno mi se dojmila snajperska puška 12 milimetara i automatski pištolj. Možda jednoga dana postanem vojnik, kaže Tarik Huzeirović, učenik šestoga razreda Osnovne škole „Prekounje“ u Bihaću. Hana Skenderović, učenica šestoga razreda Osnovne škole iz Bužima kaže kako su joj se najviše dopale puške koje su, kaže, iznimno zanimljive i zanimljivo je gledati to čime su se nekad borili naši borci, ističe Hana. Učenici Dalili Majetić iz bihaćke škole „Prekounje“ najviše se sviđaju velike puške a o vojnom pozivu, veli, nije razmišljala.

Centralna svečanost ove godine u Bosanskoj Krupi

Pored prezentacije snaga i sredstava Drugoga pješadijskog bataljona, na terenima Stensa odigran je turnir u malom nogometu, a na centralnom spomen-obilježju na Humcima bit će održana centralna svečanost polaganja cvijeća na šehidksom mezarju u Bihaću. Nakon toga u Vojnoj bazi „Adil Bešić“ bit će upriličen prijem za uzvanike, ratne komandante i borce Petoga korpusa. U subotu, 15. aprila, u Bosanskoj Krupi bit će organizirana centralna svečanost obilježavanja 25. godišnjice formiranja Armije RBiIH za područje USK-a.

/reprezent

Related posts