Danas u Moskvi žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo u Rusiji

Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo bit će održan danas u Moskvi s početkom u 16 sati.
U prvoj jakosnoj grupi se nalaze Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska. U drugoj su Španija, Peru, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj i Hrvatska.

Treću čine Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal i Iran, dok su u četvrtoj Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja i Saudijska Arabija.

Najprije će biti žrijebane ekipe iz prve jakosne grupe, s tim da je Rusija kao domaćin takmičenja već stavljena u grupu A.

Nakon prvog uslijedit će žrijebanje ekipa i iz preostalih jakosnih grupa, a ekipe će biti smještene u grupe vodeći se pravilom da u grupi ne mogu biti dvije selekcije iz iste konfederacije s izuzetkom Evrope koja može dati maksimalno dva predstavnika u jednu grupu.

Žrijeb bi mogao spojiti u jednu grupu Njemačku, Španiju, Egipat i Japan, što bi definitivno bila “grupa smrti”, ali isto tako bi mogli dobiti i neku neatraktivnu grupu poput one u kojoj bi bili Poljska, Švicarska, Tunis i Panama.

Žrijeb počinje u Kongresnoj palati Kremlj u kojoj će biti prisutno 6.000 posjetilaca, a ceremoniju će voditi Gary Lineker i Marija Komendnaja.

Njima će u žrijebu asistirati Diego Maradona, Gordon Banks, Laurent Blanc, Cafu, Carles Puyol, Diego Forlan, Fabio Cannavaro, Nikita Simonjan i Miroslav Klose, koji će i donijeti trofej.

Prva jakosna grupa: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska.

Druga jakosna grupa: Španija, Peru, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Hrvatska.

Treća jakosna grupa: Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal, Iran.

Četvrta jakosna grupa: Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija.

Related posts