Danas sjednica NSRS-a, na dnevnom redu proglašenje vanrednog stanja

U Banjoj Luci će danas biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj će, na zahtjev entitetske Vlade, biti razmatran prijedlog odluke o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju tog entiteta.

Dvanaesta posebna sjednica biće održana u 12 sati u Banskom dvoru u Banjoj Luci da bi zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom bila omogućena potrebna distanca između učesnika zasjedanja, saopćeno je iz NSRS-a.

Kolegij NSRS-a odlučio je jučer da će sjednica biti zatvorena za javnost, te da će, u skladu skupštinskim Poslovnikom, po njenom okončanju, svim medijima biti dostavljeno saopćenje.

Medijima će biti dostavljene i fotografije i video-snimak početka sjednice, zbog posebnih okolnosti u kojima se ona održava i smanjenja broja učesnika zasjedanja.

Kolegij je usvojio i zaključak da zbog specifičnosti uslova održavanja sjednice i njenog što efikasnijeg rada neće biti obraćanja gostiju.

Usvojena je i preporuka da u skladu sa Odlukom Vlade svim zastupnicima bude predloženo da 20 posto martovske plate uplate u Fond solidarnosti.

– Kako je riječ o individualnoj odluci, svaki zastupnik će, ukoliko želi da se odrekne dijela plate, lično da potpiše izjavu o tome – naveli su iz NSRS-a.

Izvor: Faktor.ba

Related posts