Danas se bira novi šef MMF-a: Razmatrat će se pet kandidata

Članice Evropske unije danas će glasati o kandidatu za direktora Međunarodnog monetarnog fonda(MMF) jer su bili neuspješni razgovori o podršci jednoj osobi, kazao je neimenovani zvaničnik francuskog Ministarstva finansija.

Razmatrat će se pet kandidata, a glasanje će danas biti održano kako bi nova britanska administracija imala vremena da nominira kandidata ukoliko to budu željeli.

– Ministri članica EU usaglasili su se da nastave sa glasanjem i u nekoliko rundi ako to bude potrebno da bi pronašli evropskog kandidata –  ističe zvaničnik.

Vijeće guvernera Evropske centralne banke potvrdilo je 25. jula nominaciju direktora MMF-a Kristine Lagard (Christine Lagarde)  za novog šefa glavne monetarne institucije EU.

Lagard će krajem septembra ili početkom oktobra odgovarati na pitanja zastupnika u Evropskom parlamentu, ali to tijelo ne može blokirati nominaciju. Nju su predložili predsjednici vlada zemalja evrozone.

Evropsko vijeće, koji čine predsjednici i premijeri članica EU, mora formalno potvrditi njeno imenovanje.

U tom slučaju, Lagard bi naslijedila Marija Dragija na položaju predsjednika Evropske centralne banke 1. novembra i imala bi osmogodišnji mandat koji ne može biti obnovljen.

 

 

 

Izvor: Avaz.ba

Related posts