Dan državnosti BiH obilježen u Mrkonjić-Gradu

25. i 26. novembra 1943. godine održano je zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Tada su uspostavljeni temelji današnje Bosne i Hercegovine. Danas, nakon 74 godine, brojni antifašisti iz naše i susjednih zemalja, u Mrkonjić Gradu obilježili su Dan državnosti BiH.

Nikada brojnije delegacije antifašista i udruženja kao danas nisu stigle u Mrkonjić-Grad, u kojem su 1943. godine 273 vijećnika, uime svih naroda i građana, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovili državnost Bosne i Hercegovine i odlučili da ona bude zemlja jednako svih onih koji u njoj žive.

“25. novembar je jedan od najvećih historijskih događaja u modernoj historiji BiH, a za nas Bosance i Hercegovce to je, u svakom slučaju, jedan od najljepših dana”, poručuje Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a KS-a.

“Danas je rođendan BiH, i rođendan se treba lijepo obilježiti. Naša država danas bi trebala da je sva na jednom mjestu da je na nogama i da proslavi rođendan”, smatra Nikola Babić, član komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja SABNOR-a BiH.

Među delegacijama najbrojniji su Slovenci, koji se, kažu, žele podsjetiti na vrijeme u kojem je bilo bolje, ali i mnogi Bosanci i Hercegovci koji, iako prognani iz domovine, i dalje je se ne odriču i slave joj rođendan.

“Bili smo jedan narod, voljeli smo se, a sada živi svako po svom, teški su časi”, kaže Zrinka Brčan iz Slovenije.

“Za nas je to praznik slobode, mira, države. Ja je priznajem kao katolik iz Bosne”, ističe Blaženko Kljajić iz Njemačke.

Za razliku od njih, danas u Mrkonjić-Gradu nije bilo predstavnika SUBNOR-a Republike Srpske, a njihov nedolazak i priklanjanje politici koja ovaj datum negira ovako je protumačen.

“To što oni ne priznaju, to je njihov problem, njima će biti žao. Mislim da se srpski narod ne slaže s njima i politikom koju vode. Zato kažem, Bosna mora biti jedinstvena”, navodi Milan Baretić iz Slovenije

I dok obilaze skoro urušenu unutrašnjost Doma u kojem su donesene historijske odluke, antifašisti ne kriju ogorčenje.

“Čovjek koliko god je sretan što danas slavi ovaj praznik , toliko je tužan kad vidi u kakvom se stanju nalazi dom ZAVNOBiH-a. To je sramota Mrkonjić-Grada, Vlade RS-a , a i nas antifašišta“, ocjenjuje Fadil Palesić iz Dervente.

Žele vjerovati da će barem u dogledno vrijeme ova zgrada biti obnovljena. Zarad bolje budućnosti svih nas.

Dan državnosti BiH obilježen u Mrkonjić-Gradu

25. i 26. novembra 1943. godine održano je zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Tada su uspostavljeni temelji današnje Bosne i Hercegovine. Danas, nakon 74 godine, brojni antifašisti iz naše i susjednih zemalja, u Mrkonjić Gradu obilježili su Dan državnosti BiH. Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/221705

Gepostet von federalna.ba am Samstag, 25. November 2017

federalna.ba

Related posts