Cvjeta biznis: Za pola godine 12 optužnica i sedam presuda za krijumčarenje migranata

Državno tužilaštvo je od početka 2018. podiglo 12 optužnica protiv 29 osoba koje se terete za krijumčarenje migranata, dok je Sud BiH u istom periodu izrekao sedam presuda kojima je njih 10 osuđeno.

Najveću kaznu – tri godine zatvora i novčanu u iznosu 5.500 konvertibilnih maraka (KM) – dobio je Elhami Hoti a izrečena mu je po sporazumu o priznanju krivnje da je bio organizator grupe koja je omogućavala migrantima nezakonit boravak u BiH s ciljem daljeg prebacivanja u Hrvatsku i zemlje Zapadne Evrope.

S Hotijem su bili optuženi Đenit Rahimić, Driton Fetai i Samjuel Šabani, koji su u odvojenom predmetu, nakon priznanja krivice, osuđeni na po tri mjeseca zatvora. Rahimić je presudom obavezan na isplatu 50 KM, a Šabani 100 eura pribavljene koristi.

Hoti i ostali su, kako je navedeno iz Tužilaštva, u dva navrata omogućili ilegalan ulazak 17 migranata s područja Kosova, Albanije i Irana, i njihov nezakonit boravak u BiH, a u pokušaju ilegalnog prebacivanja tri turska državljanina spriječili su ih pripadnici Granične policije.

Uslovne kazne

Državljanin Srbije Milan Gajić je osuđen na 10 mjeseci zatvora nakon potpisivanja sporazuma kojim je priznao da je u aprilu ove godine prevozio migrante iz Zvornika prema Sarajevu, ali su ga u blizini Bratunca zaustavili službenici Granične policije, dok je presudom od njega oduzeto vozilo koje je upotrijebljeno pri izvršenju djela.

Uslovne kazne po sporazumu su dobili Branka i Veljko Budalić nakon priznanja da su preko teritorije BiH prevozili troje državljana Sirije, a prvostepenom presudom je oduzeto vozilo kao sredstvo izvršenja djela.

“Veljko Budalić je 4. februara 2018. godine uspostavio kontakt s migrantima u Bileći, koje je, zajedno sa optuženom Brankom Budalić, vozilom namjeravao prevesti do Sarajeva uz ugovorenu novčanu naknadu od 150 eura, a u toj namjeri su spriječeni od policijskih službenika na lokalnom putu u mjestu Strupići”, stoji u optužnici protiv Budalića.

Armin Omeragić je osuđen na uslovnu i novčanu kaznu od 1.000 KM po kaznenom nalogu, dok je od njega oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem djela u iznosu od 50 eura. Optužnica ga je teretila da je četiri migranta iz Sirije, Alžira i Libije pokušao iz Foče prebaciti u Sarajevo uz ugovorenu novčanu naknadu.

Uslovne kazne su po sporazumima s Tužilaštvom BiH dobili još Munir Ponjević te Čočaj Baškim.

Osim Budalića, Gajića, Hotija, Rahimića, Fetaija i Šabanija, za krijumčarenje migranata u ovoj godini su podignute optužnice protiv Hrustana Durakovića i Branka Gavrilovića te Mahira Nuhića. Tokom jula su, osim Omeragića, podignute optužnice protiv Nedžiba Đone i Amela Ušanovića, Tarika Mašića, Siniše Šakića i Zorana Miloševića, Armina Omeragića, Blagoja Komara i Marka Šekarića te Nedeljka Rackovića.

Optuženi se terete da su krivična djela počinili od augusta prošle do sredine maja ove godine, a prema navodima Tužilaštva, krijumčareno je najmanje 50-ak migranata s područja Kosova, Albanije, Sirije, Libije, Alžira, Irana, Turske i Armenije, među kojima je bilo i maloljetnika, dok za neke porijeklo nije utvrđeno.

Od početka godine u BiH je ušlo više hiljada migranata, koji pokušavaju prijeći preko teritorije BiH ka Hrvatskoj i tako dalje ka Zapadnoj Evropi.

Veći broj optužnica tretira prijevoz migranata – uz ugovorenu naknadu, u cilju pribavljanja imovinske koristi – kroz teritoriju BiH bilo do granice ili dogovorenih područja, ali bi počinitelje u tom slučaju otkrivali pripadnici policijskih agencija.

Bježe i od pravosudnih organa van BiH

Tako se Nedeljko Racković tereti da je 11. maja prevozio migrante uz ugovorenu novčanu naknadu za usluge prijevoza, u čemu su ga otkrili i spriječili službenici Policijske stanice (PS) Čajniče.

Među krijumčarenim migrantima, kako se može vidjeti u optužnicama, bila je i osoba koja je u bijegu od pravosudnih institucija Njemačke a koja je u BiH ušla ilegalno. Tu osobu su, kako se navodi u optužnici, od Novog Grada prema Prijedoru prevozili Siniša Šakić i Zoran Milošević za iznos od 2.500 eura, koliko im je uplaćeno putem banke u Njemačkoj.

Osim namjere da se migranti preko granice prokrijumčare u susjedne države, zabilježen je slučaj u augustu prošle godine kada su tri državljanina Armenije prebačena iz Pljevalja u Crnoj Gori preko teritorije BiH za naknadu od 300 eura, a za to su optuženi Hrustan Duraković i Branko Gavrilović.

“Krijumčarene osobe su u blizini granice izašle iz vozila i zajedno s Gavrilovićem, pješice, šumskim putem ušle u BiH, gdje ih je sa svojim vozilom sačekao Hrustanović, koji je u državu ušao preko graničnog prijelaza, te ih odvezao dalje prema unutrašnjosti”, stoji u optužnici.

Početkom 2018., Tužilaštvo je podiglo optužnicu koja Nikolu Hrstića, Ljubu Hercega, Zdravka Kordića, Antu Hercega, Stojislava Šunjića, Ljubu Prlića, Joea Primorca, Kristijana Buntića, Ivicu Šunjića i Zdravka Grizelja tereti za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi koja je od augusta od novembra 2014. krijumčarila državljane Turske kroz teritoriju BiH i preko granice s Hrvatskom.

Hrstić se tereti da je migrante preuzimao u Mostaru i angažovao ostale koji su turske državljane preko granice pješice prevodili te preuzimali ih i prevozili do Splita, Makarske i Zagreba, gdje bi oni dalje nastavili putovanje ka zemljama Zapadne Evrope.

Related posts