Cvekla – sok koji liječi srce

Cvekla je bogata prirodnim hemikalijama – nitratima. Naš organizam mijenja nitrate u dušikov oksid koji potiče protok krvi i uravnoteženje krvnog pritiska. To cveklu čini prirodnim lijekom za bolesti srca.

No, ona je poznata i po mnogim drugim djelovanjima na zdravlje organizma. Dobar je izvor i folne kiseline, kalcija, kalija, mangana, željeza, vitamina A, K, C, B6 i B12, riboflavina, vlakana te antioksidansa.

Sve prednosti ispijanja soka od cvekle:

1. snižava krvni pritisak i šećer u krvi,

2. čisti organizam od toksina,

3. štiti od preuranjenog starenja i raka,

4. poboljšava probavu i sprečava nastanak bolesti bubrega i jetre,

5. djeluje protivupalno,

6. pomaže u borbi s aknama,

7. ublažava bolove uzrokovane artritisom,

8. pozitivno utječe na seksualni život i kognitivne sposobnosti,

9. dobro djeluje na vid,

10.potiče zdrav rast kose.

Činjenice o soku od cvekle

Ako počnete piti sok od cvekle, urin i stolica mogli bi poprimiti crvenkastu boju. To je normalno. Također, riječ je o jakom napitku i dovoljno je piti čašu ili dvije soka jednom sedmično.

Najbolje ga je piti sirovog, jer tako svi njegovi sastojci ostaju očuvani. Kuhanjem i dodatnim prerađivanjem on gubi neke elemente, na primjer pigment betalain, snažni antioksidans koji cvekli daje prepoznatljivu crvenu boju.

Isto tako, oksalna kiselina kuhanjem može postati štetna, dok je u sirovom stanju vrlo korisna.

Još jedan savjet je da sok napravite od cijele cvekle, uključujući i lišće. Njezini zeleni dijelovi sadrže puno vitamina i minerala.

Recept za sok

– Za sokovnik: Potrebno je samo dobro oprati jednu do tri svježe cvekle i pomoću noža ukloniti svu nečistoću i blato s njihove površine. Zatim ih narezati na četvrtine i ubaciti u sokovnik.

Lišće i stabljike možete ostaviti ili odbaciti, no preporuka je da ih ubacite u sokovnik s četvrtinama korjenastog dijela.

– Bez sokovnika: Potrebni su do tri svježe cvekle, mikser, nož za guljenje,

1/4 šolje vode. Očistite i ogulite cvekle, nasjeckajte ih što sitnije kako biste mikseru olakšali posao, odnosno dobili maksimum soka iz povrća. Dodajte cveklu u blender s 1/4 šolje vode i dobro promiješajte.

Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo više vode. Činite tako sve dok sok ne dobije vama poželjnu strukturu. Procijedite sok kroz komad tkanine da biste uklonili pulpu i velike komade povrća.

Sok od cvekle s mrkvom i jabukom

– Sastojci (za dvije čaše): 1 mala cvekla, 1 velika jabuka (ili 2 malene),

2 stabljike celera, 1-2 mrkve, 1/2 limuna ili limete, maleni komadić oguljenog đumbira.

Operite i posušite voće i povrće. Ogulite i narežite cveklu na duge trake. Jabukama izvadite koštice i narežite ih slično kao i cveklu. Isto učinite s mrkvom i celerom.

U sokovnik ubacite sve sastojke osim limuna/limete. Njega dodajte na kraju i dobro promiješajte. Poslužite u ohlađenim čašama i pijte odmah!

Korisni savjeti

1. Uvijek izaberite čvrstu, glatku i lijepo obojenu cveklu. Veličina nije važna, ali svježina itekako jest.

2. Pijte sok dok je svjež, jer se važne hranjive tvari gube kada je izložen zraku.

3. Ako ćete ga piti kasnije, pohranite ga u hermetički zatvoreno posuđe i držite u frižideru preko noći.

4. Dobro je pomiješati sok od cvekle s drugim voćem ili povrćem, jer sirovi sok zbog oksalne kiseline može imati neke negativne učinke na organizam (bubrežni kamenac, osip i sl.). Najbolje ga je pomiješati sa sokovima od jabuke, mrkve, naranče, đumbira, ananasa i zelenim čajem.

Related posts