Čović se nije mogao sjetiti kolika mu je plaća: Sad ću lupnut, ne znam napamet, 5.500 KM

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva odgovorio je i na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića da li je tačno da mu je kuća vrijedna pet miliona KM.

– Ma dajte. Neka neko da 20 posto od toga i može odmah useliti u tu kuću. Mogli ste iz imovinske kartice vidjeti da imam 150.000 maraka kredita. Nemam veliku ušteđevinu. Nemam svoje auto već 15 godina. Ali neću se žaliti, ja sam inženjer od ‘79. godine. Plaća u Predsjedništvu bi trebala biti, meni bi trebala biti, sad ću lupnut’, ne znam napamet, 5.500 KM – kazao je.

Stanković ga je upitao ko diže tu plaću ako on ne zna, no Čović na to nije odgovorio.

– Drugi izvori prihoda…radim na fakultetu, ali to je zanemarivo. To kad zbrojite na nivou godine izađe 80-90 hiljada maraka. I tako radite 40 godina. Ja imam 38 godina radnog staža, moja supruga je bila do nazad godinu i pol advokatica. Ja sam ponosan na ono što imam jer sam časno to odradio – tvrdi Čović.

– Smatram se pristojnim kad je u pitanju ta materijalna moć što meni ne predstavlja nešto pretjerano mnogo. Govorio sam da sam jako bogat čovjek, ali ne u tom smislu – kazao je.

O navodima da je izrabljivao zarobljenike u Mostaru kazao je da na dokumentu u kojem piše da od vojske traži radnike njegov potpis sigurno nije autentičan.

– Ja sam dobrovoljac Domovinskog rata i to sam bio sve do trenutka dok nisam dobio zadatak da se posvetim privredi. Sve što sam radio u vremenu 1992-1995. radio sam više nego časno – kazao je o navodima da je izrabljivao ratne zarobljenike za potrebe firme Soko Mostar.

Upitan jesu li ti zarobljenici bili plaćeni, Čović je odgovorio da tada niko nije bio plaćan, nego da se radilo o mobilizaciji.

24sata.hr

Related posts