Čović se nada: Komšić neće dobiti dovoljan broj glasova Bošnjaka

Mislim da Željko Komšić neće dobiti dovoljan broj glasaova Bošnjaka, jer bi to bila loša poruka za čitav izborni proces, za legitimno predstavljanje, kazao je u intervju za klix.ba predsjednik HDZ-a i kandidat za clana Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Ipak smatra da bi takav izbor izazvao krizu.

Bila bi to loša poruka za Bosnu i Hercegovinu i na kraju mogla bi izazvati krizu nesagledivih razmjera za samu državu. To bi uvelo dosta problema u funkcionisanje svih nivoa vlasti, a pošto mislim da se to neće desiti, ne želim tome davati pretjerani značaj. Šteta je što su te političke opcije krenule tim putem, ali su dovele do toga da nas malo više uozbilje, natjeraju da više radimo”, rekao je Čović.

“Dok imamo ovaj ustroj Bosne i Hercegovine, dok imamo bošnjačkog, hrvatskog i srpskog člana Predsjedništva, kako piše u Ustavu, dok imate klubove Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih, vi morate to načelo uvažavati i time dati šansu da Bosna i Hercegovina zaživi kao država. Čak i oni koji zagovaraju građanstvo, a jedan od njih je i gospodin Komšić, moraju uvažavati instituciju legitimnog predstavljanja, jer preko nje se teško prelazi. Suprotno bi značilo da bi jedan narod, bez obzira na to kako on malobrojan bio, bio eliminisan iz sistema odlučivanja u svojoj domovini Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović.

(Vijesti.ba)

Related posts