Čović najavio otvaranje zajedničkog predstavništva “više kantona u Briselu”

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je otvaranje zajedničkog predstavništva nekoliko kantona iz BiH u Briselu pri Evropskoj asocijaciji regija, u okrilju Vijeća Europe.

– U Briselu već egzistira više predstavništava iz BiH i ono što nam nedostaje je ovo predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati. Upravo sukladno ustavima kantona, gdje je omogućeno uvezivanje njihovog zajedničkog djelovanja u sklopu nadležnosti koje im ustavno pripadaju, mi smo završili jedan posao priprema i uskoro će taj ured biti otvoren, izjavio je Čović.

On posebno ističe zahvalnost premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću i županijama iz RH, koji su preko svojih ureda u Bruxellesu pomogli da se riješe svi administrativni probleme za otvaranje zajedničkog kantonalnog ureda iz BiH u sjedištu Evropske unije.

– Osigurali smo prostor, a definiramo sad način kako ćemo to uraditi i mislim da ćemo vrlo brzo otvoriti ured u Briselu koji će nam omogućiti, prije svega, da možemo predstaviti svoju evropsku politiku, komunicirati s tamošnjom administracijom te omogućiti vezivanje za sve one institucije koje omogućavaju da se priključimo velikim projektima – kazao je Čović, dodajući da i Hrvatska, iako punopravna članica EU, ima veći broj županijskih predstavništava u Bruxellesu.

Čović je potvrdio i da će 30. juna u Zagrebu pri sustvovati svečanosti povodom pet godina članstva Hrvatske u EU, kao i privatnoj večeri na kojoj će, između ostalih, biti i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

– Na tim sastancima i večeri još jednom ću zamoliti i vrlo jasno lobirati za našu BiH, za moju domovinu BiH na njenom evropskom putu, na razumijevanju ovih naših međufaza kada imamo i nesnalaženja i problema oko izbornog zakonodavstva. Vrlo jasno ću kazati da ćemo mi drugim metodama, ovakvim zbijanjem redova, osigurati da legitimni predstavnici naroda budu u vlasti, te da ćemo izbjeći bilo kakvu krizu, a da europski put i kandidacijski status bude otvoren odmah nakon izbora i uspostave vlasti – zaključio je Čović.

Related posts