Četiri simptoma tumora na mozgu prepoznajte na vrijeme

Tumori na mozgu dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Važno ih je znati prepoznati iako su simptomi često nejasni.

Zato je potrebno obratiti pažnju na neke od njih. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali i o intenzitetu.

1. Napadaji

Oko 60 posto pacijenata s tumorima mozga ima najmanje jedan napad dok tumor raste a koji ometa normalnu aktivnost u mozgu. Kao i tumori, napadaji dolaze u raznim oblicima, od grčenja cijelog tijela do trzaja u jednom zglobu ili dijelu lica.

2. Promjene u pamćenju

Tumori mogu uzrokovati rupe u sjećanju, osobito kratkotrajne vrste, kao i probleme s govorom. Može doći do gubitka ravnoteže i poteškoće s motoričkim sposobnostima poput pisanja.

3. Slabost u mišićima

Ako osjetite gubitak snage, slabost ili ukočenost u rukama, nogama ili licu koji traju nešto duže svakako se obratite liječniku.

4. Glavobolja

Naravno ne znači svaka glavobolja i tumor na mozgu. Ali ako imate bolove u glavi koji se javljaju ili pogoršavaju tijekom dužeg vremenskog razdoblja svakako posjetite liječnika, pogotovo ako se to dogodi kad se ujutro ustanete.

Glavobolje mogu biti teške i često su jače ako ste aktivniji, piše womenshealth. No ovdje je važno istaknuti i da navedeni simptomi uopće ne moraju imati veze s tumorom nego s nekim drugim zdravstvenim stanjem.

vecernji.ba

Related posts