Četiri razloga zašto vam je Wi-Fi slab?

Vaš Wi-Fi je odjednom usporio i “šteka”?

Evo pregleda najčešćih krivaca, kao i prijedloga što možete odmah preduzeti kako biste popravili vezu.

Gdje ste smjestili Wi-Fi router?

Nije svejedno gdje stoji Wi-Fi router. Na primjer, u pravilu je bolje da ga smjestite na povišeno mjesto, odakle radio talasi mogu neometano da dođu do vašeg računara i pametnog telefona. Što više, to bolje.

Nastojte da router postavite tako da između njega i uređaja koji primaju signal ima što manje betona i metala, koji su obično najveća prepreka, kao i da na putu nisu veći predmeti uopšte.

Takođe je važno router smjestiti što bliže uređajima koji će ga koristiti. Što bliže, to bolje. Pošto routeri odašiljaju valove u 360 stepeni, dobro mjesto bi moglo da bude u sredini vašeg doma.

Ako živite u većem stanu ili kući, vjerovatno ćete morati da “instalirate” pojačivače signala za Wi-Fi kako biste osigurali brzu i stabilnu vezu u svim njenim dijelovima.

Postoje i aplikacije koje mogu da vam pomognu u pronalaženju dobrih lokacija za router. Isprobajte besplatni WiFi Solver (Android | Chrome OS).

Šta još može ometati Wi-Fi signal?

Router gotovo sigurno nije jedini uređaj u vašoj okolini koji odašilja bežične signale. Čine to i drugi elektronski uređaji, sateliti, bazne stanice… Iako Wi-Fi router obično radi na drugoj frekvenciji nego većina tih uređaja, oni ipak mogu biti uzrok smetnji.

Recimo, mikrovalne pećnice čest su uzrok problema te vrste, naročito ako imate stariji router koji koristi frekvenciju 2,4 GHz. Mikrovalke, naime, rade na 2,45 GHz, što je dovoljno blizu za smetnje. Većina ih ima odgovarajuću zaštitu, ali ipak držite router što dalje od njih, za svaki slučaj.

Bluetooth takođe koristi istu frekvenciju kao i Wi-Fi. Teoretski, dobro dizajniran uređaj s Bluetoothom trebalo bi da ima ugrađenu zaštitu koja priječi nastanak smetnji (signal nasumce preskače između 70 različitih kanala, do 1.600 puta u sekundi), a noviji uređaji mogu da prepoznaju koji su kanali trenutno u upotrebi i izbjegavati ih. Ali, do smetnji ipak može da dođe, pa držite uređaje koji koriste Bluetooth podalje, ako je moguće.

Božićna rasvjeta isto može da bude problem, mada nam je teško zamisliti kako će vas to mučiti cijele godine. Rasvjeta koju koristimo za božićne ukrase može u nekim slučajevima emitovati elektromagnetno polje koje ometa Wi-Fi.

Najveći problem su svjetla koja bljeskaju, ali i novija LED rasvjeta može prouzrokovati nevolje zbog ugrađenih čipova koji – pogađate – stvaraju elektromagnetnko polje. Uopšte govoreći, bilo koje električno svjetlo može da bude izvor smetnji, iako je njihov uticaj u pravilu zanemariv. Ali, za svaki slučaj udaljite router od božićne rasvjete i izvora svjetla uopšte.

Kako ćete otkriti pozadinsku buku? Isprobajte aplikaciju Architecture of Radio (Android | iOS) Ričarda Vijgena, koja koristi javno dostupne podatke o satelitima i baznim stanicama, kao i podatke o Wi-Fiju te GPS lokaciji, kako bi izradila mapu nevidljivih signala oko vas. Trebaćete da je platite tri američka dolara.

Da li su za slab Wi-Fi krive komšije?

Danas je Wi-Fi sveprisutan, pa u gusto naseljenim područjima može doći do preklapanja kanala. Taj je problem naročito izražen u stambenim zgradama i sa starijim routerima koji mogu da koriste samo frekvenciju 2,4 GHz koja ima tek 14 kanala. Noviji routeri automatski biraju slobodne kanale, ali nije loše naučiti kako to možete napraviti ručno.

Ako niste dobro zaštitili svoju Wi-Fi mrežu, moguće je da je neko od vaših komšija koristi besplatno. Stoga smislite jaku lozinku za vaš Wi-Fi, redovno nadograđujte softver za router i provjerite povremeno da li se prikačio neko ko ne bi trebao.

Da li su za slab Wi-Fi krivi vaši ukućani?

Provjerite da li neko s kim dijelite životni prostor preuzima poveću datoteku s interneta, igra zahtjevnu video igru ili prati streaminguživo.

Ako je to uzrok problema, uključite opciju Quality of Service u podešavanjima vašeg routera.

(Tportal.hr)

Related posts