ČETIRI NAMIRNICE KOJE DJECA TREBAJU JESTI ZA OČUVANJE IMUNITETA

Zdrav i snažan imunološki sistem je ključan u vremenu kada nam prijeti korona virus, koji tijelo infektira munjevitom brzinom. Kvalitetna prehrana čini pola zdravlja i ona je jedan od najvećih saveznika u uspješnoj borbi protiv epidemije. Stoga je od presudne važnosti ubaciti određene namirnice u svakodnevnu dječju prehranu.

Špinat i drugo zeleno lisnato povrće

Špinat je vrhunski izvor željeza, vitamina A i folne kiseline, a dobar je i za zdravlje mozga. Sadrži i kalcij, magnezij, kalij, vlakna i čitav niz drugih hranjivih sastojaka koji dobro djeluju na tijelo. Američka akademija za pedijatriju (AAP) predlaže kuhanje na pari ili pire od špinata kao zdravi prilog.

https://www.instagram.com/p/B-tolHRDC4e/?utm_source=ig_embed

Slatki krompir

Slatki krompir iznimno je bogat vitaminom A, ali i vlaknima, zbog čega ima najveće blagotvorno djelovanje na probavni sistem. U ovoj situaciji, kada se djeca manje kreću i više borave kod kuće (a time i više grickaju slatkiše i druge manje vrijedne namirnice), batat će pomoći funkcioniranju probavnog sistema. Kako obiluje manganom, koji je važan za metabolizam ugljkohidrata, bit će blagotvoran i u slučaju da zbog kućne izolacije i “viška” vremena, češće pravite i jedete kolače. Uz slatki krompir postići ćete izvrstan balans.

https://www.instagram.com/p/B-lz1aQgSyx/?utm_source=ig_embed

Brokula 

Brokula sadrži veliku količinu vitamina C, kalija i željeza, koji su važni za snažan imunitet. Pirjajte ju dok sasvim ne omekša, tako da ju dijete lakše pojede, ili od nje skuhajte gustu juhu – na taj način mnogoj je djeci najprihvatljivija. Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor.

Bobičasto voće 

Ovo voće bogat je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana. Glavni pozitivni učinci na zdravlje čovjeka vezani su uz iznimna antioksidativna i protivupalna svojstva. Odlično je i da zadovolji slatke apetite vaših mališana, a dobra je vijest da ga većina djece voli.

Ostale zdrave opcije, prema AAP-u, uključuju jabuke, banane, kruške i breskve; naranče, avokado i pire od graška. Imajte na umu i da je “cijelo” voće općenito poželjnije od voćnog soka. Ne preporučuje se davati im kupovne sokove, koji su prepuni šećera.

https://www.instagram.com/p/B-uftT0pHj-/?utm_source=ig_embed

Evo i nekih savjeta kako kod djece stvoriti naviku jedenja zdravih namirnica.

Modelirajte zdrave navike sami: ako vas dijete vidi kako uživate u voću i povrću, možda će slijediti vaš primjer. Jako je važno od najranijih dana nuditi zdrave okuse, jer će im se nepce naviknuti. Ponudite novu hranu uz hranu koju već vole: uvođenje nekoliko novih namirnica odjednom, posebno ako im one baš ne odgovaraju, može biti kontraproduktivno. Budite kreativni: voće i povrće djeci mogu biti privlačniji ako dolaze u zabavnim oblicima i bojama.

Izvor: Avaz.ba

Related posts