CCI: Vlada USK na šestom mjestu kantonalne liste po produktivnosti

Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su danas rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona za period od 2014. do 2018. godine, ocijenivši da je taj mandatni period obilježila politička nestabilnost.

– Promjene skupštinskih većina i sastava vlada dešavale su se kao ‘na traci’, što je rezultiralo činjenicom da je od postizbornog imenovanja Vlade USK, kroz nju prošlo 30 različitih ministara i premijera, u pet provedenih smjena i rekonstrukcija – saopćeno je iz CCI-ja.

Navodi se da je Vlada USK u aktuelnom mandatu razmotrila oko tri i po hiljade mjera, što je pozicionira na šesto mjesto kantonalne liste po produktivnosti. Iza nje su vlade Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona.

– Posljedica nedovoljno dobre realizacije planiranih aktivnosti Vlade je da se među nerealizovanim mjerama iz godišnjih programa rada u aktuelnom mandatu nalazi čitav niz značajnih mjera, čije su usvajanje i pravilna primjena mogli pozitivno uticati na kvalitet života građana – smatraju u CCI-ju.

Za aktuelni četverogodišnji mandat, Skupština USK usvojila je, kako su naveli u CCI-ju, tek dvije strategije, dok je u martu 2018. prihvatila u nacrtu još dvije strategije. Skupština je usvajala u prosjeku jedan zakon mjesečno. No, od 45 usvojenih zakona, svega je 18 novih, tzv. temeljnih. Ostalo su tek izmjene i dopune postojećih zakonskih akata, dodaju iz CCI-ja.

Kako su ustvrdili, ni u jednoj godini mandata realizacija zakona planiranih godišnjim programima rada nije dosegla 30 posto potpune realizacije planiranog. U aktuelnom mandatu, kako su naveli, Vlada USK nijednom nije usvojila program rada na vrijeme, a Skupština je to uradila samo jednom.

– U radu Vlade i Skupštine USK, tokom aktuelnog mandata, registrirano je kršenje više zakonskih i podzakonskih akata, pa čak i ustava – navedeno je u izvještaju CCI-ja objavljenom danas u Bihaću.

Related posts