Britanska kompanija će organizovati sahrane u svemiru

Mjesto posljednjeg počivališta ljudima mnogo znači. Neki žele biti pored svojih voljenih, a neki žele da im se pepeo prospe na mjestima koja za njih imaju posebno sentimentalno značenje, prenosi Geek.hr.

Britanska kompanija Ascension Flights je otišla korak dalje i nudi uslugu slanja posmrtnih ostataka preminulih u svemir. Tako sada svemirsko prostranstvo može biti posljednje počivalište i to za cijenu od 1.050 dolara.

Ovu kompaniju su osnovala dva prijatelja koji su studirala na Univerzitetu Sheffield u Ujedinjenom Kraljevstvu. Posljednjih godina su u svemir poslali brojne predmete. Nakon što su izvršili eksperiment i uspješno poslali pepeo koji ne pripada ljudima, spremni su u novembru ponuditi svoje usluge. Prevoz će se vršiti uz pomoć posebno dizajnirane letjelice Ascension 1.

Dr. Chris Rose, jedan od osnivača kompanije je rekao: “Mi započinjemo novo doba, a industrija iz SAD-a koja je u vlasništvu privatnika će ubrzo učiniti da putovanja u svemir postanu stvarnost. Mnogi pripadnici prve generacije ljubitelja svemira neće moći ispuniti svoj san o putovanju u svemir niti doživjeti uzbuđenje koje nastane kada se iz svemira promatra Zemlja. Uz pomoć naše usluge mi ćemo omogućiti njihovoj obitelj da im ispuni taj san.”

Njihova usluga će koštati između 1.036 i 1.895 dolara te će uključivati video i fotografije lansiranja pepela u svemir.

Letjelica Ascension 1 će se lansirati iz Yorkshirea. Bit će opremljena kamerom, uređajem za praćenje i mehanizmom otpuštanja povezanim s balonom koji je ispunjen plinom. Jednom kada letjelica dođe do ruba svemira, 25 km ili više, kompjuter će osloboditi mehanizam i pepeo će se polagano prosuti po prostranstvima svemira. Balon će puknuti, a uz pomoć padobrana ispražnjeni kanister će se vrati natrag na Zemlju.

Kada se pepeo oslobodi, vjetrovi iz stratosfere će ga raspršiti posvuda. Jedan dio će pobjeći gravitaciji i možda krenuti prema zvijezdama, a jedan dio će se kroz atmosferu vratiti na Zemlju u obliku kapljica kiše ili snježnih pahuljica.

Related posts