Brigadni general Folkestad preuzeo dužnost komandanta NATO štaba Sarajevo

Primopredaja dužnosti komandanta NATO štaba Sarajevo između dosadašnjeg komandanta, brigadnog generala Wiliama Edwardsa i nastupajućeg brigadnog generala Erica Folkestada upriličena je jučer u Sarajevu.

Folkestad dolazi s dužnosti zamjenika komandanta Kopnene vojske SAD-a za Afriku i Borbene grupe za Južnu Evropu.Edwards je u obraćanju istakao da OSBiH imaju značajan manjak resursa što je rezultat nedostatka saradnje u proteklim godinama.

– Kada oficiri sjede cvokočući od zime u svojim kancelarijama bez grijanja, a vojnici žive u kasarnama također smrzavajući se bez grijanja, onda se morate zapitati kako se mogu provoditi reforme odbrane u takvom okruženju – dodao je Edwards.

Folkestad je poručio da ljudi u BiH trebaju biti ponosni na napredak ostvaren u 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Zajedno možemo nastaviti nadograđivati decenije napretka, sigurnosti i prosperiteta koje donosi partnerstvo BiH sa NATO-om – rekao je Folkestad.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson zahvalio je Edwardsu na njegovom angažnamu i rezultetima, te poželio dobrodošlicu Folkestadu u njihov tim.

Komandant Komande savezničkih snaga Napulj admiral Robert Burke kazao je da su Edwardsova strateška perspektiva, diplomatska oštroumnost i vizionarsko vodstvo doveli do bolje spremnosti i boljeg korištenja resursa, a da Folkestad donosi ogromno iskustvo i operativnu perspektivu.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts