Bošnjaci organizovali Marš mira i u Innsbrucku

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u austrijskom gradu Innsbrucku, prisustvovao „Maršu mira“, koji je organizovan povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.„Marš mira“ su organizovali džemat Innsbruck i Bošnjaci u Tirolu, a oko 200 učesnika memorijalnog pohoda je pješačilo centralnim gradskim ulicama u Innsbrucku.

Učesnici, među kojima je bio veliki broj mladih, nosili su transparente, a na majicama su ispisali natpise kojima poručuju da se Srebrenica nikada ne smije zaboraviti, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Noseći poruke kroz grad, Bošnjaci su, kako se dodaje, podsjetili na najveći zločin u Evropi poslije 2. svjetskog rata, te hiljadama građana na prepunim gradskim ulicama poslali poruku da će uvijek širiti istinu o zločinu u Srebrenici.

U memorijalnom pohodu je učestvovao i potpredsjednik Salkić, koji se prije polaska obratio prisutnim građanima.

-Godišnjica genocida u Srebrenici je jedan od najvažnijih i najbolnijih datuma u historiji našeg naroda, koju svi Bošnjaci moraju obilježavati. Istina o ovom zločinu je lekcija koju svi Bošnjaci moraju naučiti i pamtiti cijeli život. Svake godine, širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, Bošnjaci i predstavnici drugih naroda i država, obilježavaju ovaj planetarni zločin – ukazao je on.

Posebno je važno što se, kako je dodao, zločin obilježava u parlamentima drugih zemalja, što se sve više u školama uči o genocidu, a isto tako, neizmjerno je bitan angažman naših ljudi i manifestacije koje oni organizuju u inostranstvu.

-Ovo što vi radite je svakako jedan dobar primjer kako se njeguje istina o genocidu. Hvala vam što na ovakav način Austrijancima, ali i svim ljudima koji posjećuju ovu zemlju, prezentujete činjenice o genocidu. Pozivam vas da istrajete i da iduće godine na isti način i u još većem broju obilježavate godišnjicu genocida, ali i druge zločine u Bosni i Hercegovini, poput onih u Foči, Višegradu i Prijedoru. Posebno je ohrabrenje što se ovdje nalazi veliki broj mladih ljudi. To je garancija da će se godišnjica obilježavati i u narednim godinama, te da ćemo zločin u Srebrenici zauvijek pamtiti, kazao je između ostaloga potpredsjednik Salkić.

Nakon „Marša mira“, u prostorijama džemata Innsbruck, upriličena je promocija fotomonografije „Srebrenički put pakla“, autora Ahmeta Bajrića Blicka, te izložba njegovih fotografija. Bajrić je jedini fotoreporter koji je u julu 1995. godine fotografisao proboj kolone Podrinjaca koji su bježeći iz Potočara stizali na slobodnu teritoriju.

Na promociji je rečeno da je njegova fotomonografija najveće fotografsko svjedočanstvo o genocidu u Srebrenici, koja sadrži i fotografije sa svih koletivnih dženaza, otkopavanja grobnica, ali i drugih događaja važnih za Srebrenicu.

Izvor: Fena

Related posts