Bosna i Hercegovina proslavlja 75. godišnjicu obnovljene državnosti

BiH je svoju državnost izgubila 1463. godine kada ju je okupirala Osmansko carstvo, a potom Austro-Ugarska. Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu našoj zemlji je vraćeno ono što joj je pripadalo sve vrijeme.

Ono što je najvažniji zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a upravo je činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Dvije godine nakon što joj je vraćena državnost, BiH je dobila svoju zastavu i grb po kojima je bila prepoznatljiva sve do 1992. godine. Tada su BiH pokušali uzeti državnost i nezavisnost.

Mnoge vojskovođe prošle su bh. tlom s nadom da će je prisvojiti i neki su uspjeli, ali sve je to bilo privremeno i BiH se uvijek vraćala poput feniksa.

Nažalost, i ovaj 75. rođendan slavi se samo u jednom dijelu države. Širom Federacije vijore se zastave BiH, te se još od nekoliko dana unazad održavaju razne manifestaciju na kojima se odaje počast našoj zemlji i svima onima koji su položili svoje živote tokom svih prethodnih stoljeća kako bi ona opstala.

Related posts