10 znakova da je došlo vrijeme za promjenu mobitela

Ne znate je li vrijeme za oproštaj sa smartfonom koji vas je vjerno služio nekoliko godina? Ove znakove trebate znati prepoznati. Nemojte ih ignorisati.

Ekran presporo reagira

Ako je ekran vašeg pametnog telefona počeo upute koje mu dajete pokretima prstiju tumačiti kad i kako mu se svidi, počnite tražiti novi uređaj. Bez komunikacije putem ekrana smartfon je u velikoj mjeri beskoristan.

Stalno morate puniti bateriju

Krenuli ste ujutro s punom baterijom, ona je oko podneva već spremna za punjenje iako sa smartfonom niste radili ništa posebno zahtjevno? To je znak kako je baterija blizu kraja svog životnog vijeka. Nije problem ako je možete zamijeniti. Ako ne možete – vrijeme je za novi pametni telefon.

Smartfon se stalno gasi ili resetuje sam od sebe

Ukoliko se pametni telefon sam od sebe nasumce gasi i resetira bez vidljivog razloga, s njime nešto ozbiljno nije u redu. Problem je možda u softveru, možda u hardveru. U oba slučaja je moguće kako je dovoljno velik da vam se popravak ne isplati. Kako bilo, takvo ponašanje znak je za uzbunu. Veliki.

Fotografije izgledaju kao da su snimljene kroz mutno staklo

Ako fotografije ispadaju mutno što god radili moguće je kako ste prekomjerno izgrebali leću kamere. Zamijenite smartfon novijim, opremljenim jačom kamerom više razlučivosti. I nabavite zaštitnu maskicu.

Ne možete nadograditi operativni sistem

Kad dođete do tačke u kojoj vaš smartfon više ne može nadograđivati operativni sistem koji ga pogoni trebate odmah krenuti u potragu za novim uređajem. Nije toliko problem to što na staro izdanje operativnog sistema neće stizati nove zanimljive i uzbudljive funkcije, već to što neće stizati softverske zakrpe za sigurnosne propuste.

Nemate dovoljno prostora za pohranu

Problem sadržajem prenakrcanog pametnog telefona možete riješiti prebacivanjem fotografija i drugih datoteka na drugi medij, brisanjem suvišnih datoteka, kao i kupovinom veće memorijske kartice. Ali, kad ni to ne pomaže vjerovatno je vrijeme za smartfon većeg kapaciteta.

Smartfon sporo radi

Ako je prenakrcan, pametni telefon će raditi sporije. Ali, ako se aplikacije počnu smrzavati i rušiti, ili im treba pretjerano puno vremena za otvaranje, počnite razmišljati o novom modelu.

Smartfon je oštećen

Što duže posjedujete pametni telefon, to su izgledi kako ćete ga ispustiti veći. Iako je riječ o razmjerno izdržljivim uređajima, ipak je riječ o osjetljivoj elektronici koja ima granice do kojih može trpiti udarce i padove. Ekrani su posebno izloženi riziku, ali isto vrijedi i za komponente ugrađene u smartfon. Ako je preživio više od desetak padova, ne znači kako ćete biti iste sreće i idući put.

Tipka za uključivanje više ne funkcioniše

Bez drugih tipki ćete još nekako se i snaći, ali ako tipka za uključivanje prestane funkcionisati korištenje smartfona postat će vam prilično komplicirano, ako ne i posve nemoguće.

Smartfon se pregrijava i dok ga ne koristite

Pregrijavanje pametnog telefon je problematično samo po sebi. Ako se to događa bez očitog razloga dok ga ne koristite, nešto ozbiljno ne štima. Odnesite ga na servis i pripremite se za potragu za novim uređajem, piše tportal.hr.

Related posts