Bosanska Krupa: Mještani MZ “Otoka” zahtijevaju izmještanje deponije rude mangana

Trideset dana ostavljen je rok općini Bosanska Krupa da poduzme određene korake na rješavanju pitanja deponije rude mangana na željezničkoj stanici u Bosanskoj Otoci. Zaključak je ovo koji je donešen na protestnom okupljanju mještana MZ Otoka II kojeg su održali u subotu 1. septembra.

Mještani su se na ovakav potez odlučili, jer kako kažu ne žele više deponiju koja zagađuje okolinu i uništava zdravlje njihovo njihove djece. Kiša kada padne sapira rudu u Unu, ali je snosi i u njihova dvorišta, kada je vjetrovito prašina mangana se podiže i o posljedicama po zdravlj,kako i sami kažu svakom normalnom čovjeku posebno ne treba objašnjavati. Osim toga bageri dolaze noću utovaraju rudu, stvarajući pri tom ogromnu buku zbog čega su mještani dodatno isfrustrirani.

U izjavi za RadioBK predstavnik mještana MZ”Otoka II” Enijaz Komić kaže da samo žele da se deponija izmjesti, jer „ne možemo jednostavno živjeti na ovakav način i u ovakvim uslovima.” Peticija sa 105 imena za izmiještanjem deponije dostavljena je na sve adrese za koje su smatrali da su relevantne za rješavanje, za oko 300-tinjak domaćinstava, velikog problema.

Kažu, inspekcija za rudarstvo USK je dolazila i na terenu usmeno konstatovala da deponija ne zadovoljava ekološke standarde tj. da je područje neuslovno za egzistiranje deponije. Ukoliko se u roku od 30 dana ne pokrenu aktivnosti razgovori sa akterima priče mještani ne isključuju da će blokirati put kojeg su oni izgradili vlastitim sredstvima i koji sa svojom debljinom od pet cm ne može podnijeti težinu kamiona te su oštećenja već vidljiva.

„Mi ćemo u svakom slučaju izbjeći takve susrete, takvi susreti su vrlo neprijatni, ali ukoliko ne bude sluha od onih koji bi trebali da reaguju onda čemo mi reagovati,iako znamo da je to kažnjivo i da nije ni kulturno ni civilizirano…ali ukoliko budemo morali i taj potez povud…učiničemo i to”- kaže jedan od mještana MZ “Otoka II”.

Koliko smo uspjeli saznati vlasništvo nad zemljom gdje se ruda odlaže je Željeznica FBiH. Šta je u posjedu rudnika Mangana do te informacije za sada nismo došli. Kontaktirali smo Općinu Bosanska Krupa koji su nas obavijestili da je nedavno u Kabinetu načelnika održan sastanak kojem su prisustvovali direktor Rudnika mangana, direktor Željeznica FBH, inspektor kao i predsjednik MZ “Otoka II” i da su obavljeni razgovori na temu deponije, da su odredjeni koraci dogovoreni, ali da su u osnovi problema imovinsko-pravni odnosi. Deponija rudnika mangana na željezničkoj stanici u Bosanskoj Otoci, oni nešto stariji znaju, egzistirala je i prije rata za koju mještani kažu da je tada uništavala zdravlje i pravila probleme svima koji žive u blizini: „Jeste, deponija je bila, ali u onom sistemu nisi smio ništa red,sad smiješ!”- kaže Enijaz.

Sve u svemu rok je počeo teći, a mještani su,kažu, odlučni u svojoj namjeri da se deponija izmjesti, jer u njenoj blizini ne žele da žive ni oni ni njihova djeca.

/radio bk

Related posts