Borcima nakon pregovora obećano zakazivanje vanredne sjednice u roku od mjesec

Nakon više od tri sata pregovora između četiri predstavnika boraca (trojica iz Armije RBiH i jedan iz HVO-a) i grupom parlamentaraca oformljenih posebno za boračku populaciju, dato je obećanje da će u roku od mjesec biti održana vanredna sjednica na kojoj će se razgovarati o boračkoj populaciji i njihovim zahtjevima.
Hamza Karalić, borac iz Tešnja koji je bio na pregovorima, rekao je kako su razgovarali o poznata tri zahtjeva koja se odnose na postojanje javnog registra, ukidanje finansiranja boračkih udruženja i osiguravanje boračkog dodatka te da nisu imali nikakvih dodatnih.

“Dobili smo obećanje da će se vanredna sjednica održati u roku od mjesec kako bi se usvojili ovi naši zahtjevi. Sada čekamo napismeno to obećanje i potvrdu koja bi trebala biti gotova za sat. Nakon toga ćemo se razići i nećemo više protestovati. Bitno je da se naši problemi rješavaju u okviru institucija, a ne an ulici. Mi ne bismo ni organizovali ove proteste, ali smo bili primorani”, rekao je Karalić.

Dodao je da je jedini cilj bivših boraca da se zakaže vanredna sjednica i razgovara o poznata tri zahtjeva.

“Ti naši zahtjevi su postavljeni u oba Doma Parlamenta ima više od dva mjeseca i ovo je prvi put da nam neko konkretno da obećanje. Pregovarali smo sa šefom Kluba HDZ-a BiH Jozom Bagarićem i sada ostaje da dobijemo potpis Kluba zastupnika i izjašnjenje svih političkih stranaka o našim zahtjevima”, kazao je.

Podjećamo bivši borci su dva dana protestovali pred zgradom Parlamenta FBiH zahtijevajući da im se ispune tri zahtjeva i da se održi vanredna sjednica na kojoj će se razgovarati o rješenju njihovih problema. Nakon višesatnog protesta i datih obećanja borci su se razišli.

klix.ba

Related posts