Borci: Srbija ne poštuje teritorijalni integritet BiH

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija ARBiH (KTBOARBiH) traži ‘prekid svih diplomatskih i drugih veza sa Srbijom, zbog tzv. presude Huseinu Mujanoviću – pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine’.

– Iako ovo nije prvi put da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, sa tzv. presudom Huseinu Mujanoviću komšije su nam dale do znanja da ne poštuju teritorijalni integritet naše države kao ni njene institucije, pogotovo ne priznaju niti postojanje i jurisdikciju međunarodnih sudova niti njihove presude – navodi se u saopćenju boračkih organizacija.Od vlasti BiH se traži da odmah prekinu sve diplomatske i druge veze sa Srbijom sve dok se ne prestane sa nelegalnim hapšenjima pripadnika Armije RBiH i dok se ne počne sa poštivanjem međunarodnog prava, ali i bileteralnog ugovora o izručenju između BiH i Srbije potpisanog 2013. godine, te dok se Husein Mujanović i Osman Osmanović ne puste iz srbijanskih zatvora i ne vrate u BiH.

– Ako ne dođe do dogovora u razumnom vremenu, predlažemo da i BiH uzvrati istom mjeru tako što će naša granična služba ali i policijske snage hapsiti sve državljane Srbije za koje postoji bilo kakva sumnja da su učestvovali u zločinima nad nesrpskim stanovništvom na tuđoj teritoriji, suditi im pred sudovima BiH. Jedino tako ćemo zaustaviti iživljavanje srbijanskih vlasti nad nedužnim pripadnicima Armije RBiH, što se prečesto dešava. Bez obzira na buduće razgovore radi rješavanja ovog problema, pripadnicima Armije RBiH savjetujemo da ne putuju u Srbiju, da ne bi doživjeli sudbinu Mujanovića, Osmanovića, Jurišića i mnogih drugih – navodi Koordinacija temeljnih boračkih organizacija ARBiH.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts