Borba protiv korupcije bez pomaka: Prijavili bi korupciju, ali bi i doktora počastili

Pojam korupcija označava potplaćenost ili podmitljivost i predstavlja krivično djelo pribavljanja materijalne ili nematerijalne koristi, za koje ne postoji osnov. Tako je bar na papiru, a BiH je primjer kako upravo „papir trpi” ono što se ne može sprovesti u praksi. Upravo je percepcija građana u tom pogledu zanimljiva. Svi bi, bez izuzetka prijavili korupciju, ali nije, kažu baš sve korupcija, piše Deutsche Welle.

Prijavio bi korupciju, ali bi doktoru ipak dao na kafu

„Sigurno bih prijavio kurupciju, ne bih se dvoumio ni sekunde. A ,doktore počastiti? To nije korupcija, to je čast. Ako meni doktor spasi život i ja njega počastim, dam mu recimo nešto na kafu, da li je to korupcija? Nije”, kaže Drago iz Banjaluke. Njegov sugrađanin Milan, sličnog je mišljenja; „Nisam se zaista nikada susreo sa nekim oblikom korupcije ali kada bih bio u prilici ja bih to prijavio sto posto. Inače, kada je u pitanju zdravstvo, nije mi niko tražio ali vrlo rado, u slučaju operacija. To ne smatram mitom, jer je u pitanju spašavanje ljudskog života”.

Upravo to je problem, poručuju iz Transparency Internacionala BiH jer je ovakav model ponašanja nažalost postao obrazac po kojem se djeluje. Ta činjenica je poražavajuća od svih statističkih podataka koji se prikupljaju.

„Kada gledate konstantno neki oblik ponašanja koji prolazi bez ikakvih posljedica, koji je postao uobičajena praksa, onda sami građani počnu razmišljati da je to nešto sasvim normalno. Ja se ne bih složila sa tim da smo mi kurturološki predodređeni za korupciju jer naši ljudi koji odu van BiH ponašaju se u skladu sa zakonima te zemlje”, kaže Ivana Korajlić iz Transparency Internacionala.

Krupnim koracima unazad

BiH je u vrhu zemalja kada je riječ o rasprostanjenosti korupcije i teško da će se nešto uskoro promijeniti po tom pitanju. Prema podacima Transparencya, Bosna i Hercegovina ne samo da se ne pomijera sa mrtve tačke, kaže Korajlić, već svake godine grabi krupnim koracima unazad. „Imamo sve gore i gore pritiske na rad nezavisnih institucija koje bi trebale biti ključne u borbi protiv korupcije. Kada govorimo o strategiji za borbu protiv korupcije na različitim nivoima vlasti, uglavnom se radi samo o sprovođenju mijera koje su formalne prirode, poput usvajanje akcionih planova, bez konkretnih poteza u praksi”.

Ni tužilaštva u BiH nisu zadovoljna stepenom procesuiranja odgovornih, kada je riječ o korupciji. Samo u Republici Srpskoj broj prijavljenih dijela korupcije je veoma mali. Dragica Tojagić iz Tužilaštva RS kaže da je razlog „teško otkrivanje jer se sve radi u tajnosti, bez svjedoka”, i dodaje: „U ovo godini tužilaštva u RS podigla su 57 optužnica, protiv 73 lica, za koruptivna krivična djela i to najčešće za zloupotrebu službenog položaja, primanje mita, davanje mita….Broj procesuiranih lica svakako nije zadovoljavajući“.

Na suzbijanju ili pokušaju suzbijanja korupcije radi i MUP Republike Srpske. Osim što upoznaje građane o tome na koji način mogu prijaviti korupciju, omogućava im da prate tok postupka nakon prijave.

„Svi građani korupciju mogu da prijave na besplatnu info liniju na broj 122 ili preko sajta MUP-a RS i aplikacije `prijavi korupciju`. Aplikacija inače štiti identitet podnosioca prijave koja se odnosi na korupciju, a nakon prijave sam tok postupka može se pratiti putem iste aplikacije“, kaže načelnik odjeljenja za privredi kriminal MUP-a RS, Miroslav Kalabić.

Sebi podređuju zakone

U Transparencyu kažu da je veoma teško izdvojiti segment društva koji bi bio na vrhu kada je riječ o korupciji ali da su uz pravosuđe, na visokom mjestu javne nabavke.

Zašto je malo prijavljenih slučajeva korupcije u BiH?

„Imamo problem sa integritetom nosilaca funkcija jer oni zapravo podređuju zakone sebi i na taj način su isključeni na bilo koji način o optužbi za zlouptrebe, za sukob interesa, za bilo kakav oblik nemoralnog ponašanja. To nikako nije dobro“, kaže Korajlić.

Neke procjene govore da se u BiH od javnih nabavki na ime korupcije otuđi oko pola milijarde maraka godišnje, što je u ovakvim odnosima unutar zemlje očigledno lagan posao. Pravosudne institucije u BiH saopštavaju da imaju priličan broj okončanih predmeta korupcije, od kojih su u vrhu oni sklopljeni po sporazumu o priznanju krivice, sa uslovnim osudama ali i malim novčanim kaznama.

Related posts