Bol moje tišine

Sinoć je u prepunom amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta održana bihaćka premijera filma Enesa Hotića “Bol moje tišine.”

Učesnici promocije filma bili su Enes Hotić, autor filma, glumci Davud Hotić i Hamza Salešević te Dijana Sulejmanović, viši asistent pri Univerzitetu i menadžer projekta “Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?”. Bihaćkoj premijeri filma prisustvovalo je više od stotinu studenata Islamskog pedagoškog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, predstavnici nekoliko nevladinih organizacija te gdin Haris Omanović, direktor JU Pedagoški zavod USK-a.
Promocija je počela nastupom Najde Ramić, studentice IPF-a, koja je publici pročitala svoj sastav na temu neophodnosti prevencije vršnjačkog nasilja, nakon čega su se Mirza Sadiković i Azra Burzić, studenti Fakulteta zdravstvenih studija, pridružili Hamzi Saleševiću u pričanju ispovijesti oca, posmatrača i nasilnika iz filma.  Hamza Salešević, koji u filmu tumači ulogu nasilnika, emotivno i izražajno je pročitao sastav “Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?” o uzrocima nasilnog ponašanja.  Autor filma, Enes Hotić, govorio je svojim dosadašnjim projektima te obećao nastavak filma “Bol moje tišine”, što je izazvalo oduševljenje prisutnih. Glavni glumac, Davud Hotić, podijelio je s prisutnima svoje utiske o samom filmu te se prisjetio atmosfere sa snimanja, naglasivši da mu je zadovoljstvo što je dobio priliku da bude dio ovog projekta.
U posebno emotivnom i poučnom obraćanju, prof. Izet Terzić, prodekan na IPF-u, podsjetio je na potrebu za međusobnom podrškom i zaštitom slabijih, a dekan IPF-a, prof. Fuad Sedić, naglasio je važnost zapošljavanja psihologa u školama, kao i uključivanje socijalnih pedagoga u postojeće školske stručne timove.
Dijana Sulejmanović je govorila o slučajevima vršnjačkog nasilja u osnovnim školama i problemu neprepoznavanja važnosti školskih psihologa, za koje se ne dopušta zapošljavanje na neodređeno vrijeme te osnovci u našem kantonu nemaju adekvatnu pomoć i podršku. Sulejmanovićeva se zahvalila Islamskom pedagoškom fakultetu za podršku i promociju projekta “Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?”, koji će uskoro biti predstavljen i u drugim općinama USK-a.
Inače, Islamski pedagoški fakultet je jedina članica bihaćkog Univerziteta koja se uključila u međunarodno obilježavanje potrebe prevencije vršnjačkog nasilja te najavljuju nastavak podrške projektima koji se bave ovom problematikom.

Related posts