Bihaćki planinari osvojili vrh Alpa

Petočlani alpinistički tim Planinarskog društva “Plješevica” iz Bihaća uspješno se uspeo na dva zahtjevna i opasna planinska vrha koja su smještena u Italijanskim i Švajcarskim Alpama.

Jasmin Kličić, Adalina Brzović, Ibrahim Čeliković, Jasmina Muminović i Snježana Babić najprije su se popeli na Breithorn, planinski vrh visok 4.164 metra koji se nalazi u Peninskim Alpama, na granici Italije i Švajcarske.

Prema riječima bihaćkih planinara, radi se o grebenu koji je nastavak planinskog lanca Monte Rosa i najviši je od pet vrhova od preko 4.000 metara koji se nalaze na tom prostoru.

Kažu da se prvi dio uspona odvijao po skijaškim stazama, a nakon njih put je nastavljen preko ledenog platoa, po opasnom i klizavom terenu, sve do samog vrha.

“Sam uspon je bio vrlo težak i trajao je puna četiri sata. Pogledi na okolne vrhove doslovce su nas ostavljali bez daha. Bilo je to za nas prekrasno iskustvo”, kažu Bišćani.

Odmah nakon osvajanja Breithorna, uslijedio je novi izazov – osvajanje planinskog vrha Punta Penia, koji je najviša tačka Dolomitskih Alpa, koje se nalaze u Italiji.

Iako se radi o nešto nižem vrhu, čija je visina 3.343 metra, i ovo je bio veoma težak poduhvat jer je trebalo savladati dva glečera, što je zahtijevalo posebno znanje i alpinističku opremu.

Članovi Planinarskog društva “Plješevica”, koje ima tradiciju dugu 65 godina, i ranije su sudjelovali u sličnim poduhvatima i osvajanju brojnih planinskih vrhova širom svijeta.

nezavisne.com

Related posts