Bihaćka traka(vica): Bespravno građenje u Nacionalnom parku UNA

– Služba za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove Grada Bihaća započela je danas akciju inspekcijskog nadzora na lokalitetu NP „Una “, na prostoru od Troslapa do naselja Ripač s obje strane rijeke Une.

Cilj akcije jeste evidentirati sve bespravno izgrađene objekte na navedenom lokalitetu. Kako ističu u Službi, inspektori će sve bespravno izgrađene građevine zatvoriti trakom i znakom zatvorenog gradilišta, a nakon toga sačiniti zapisnik i donijeti rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenih građevina.

U skladu sa Zakonom izricati će se prekršajne prijave i krivične prijave nadležnom tužilaštvu. Nakon izvedene akcije inspektori su dužni sačiniti prijedlog uklanjanja bespravno izgrađenih građevina.

„Poseban problem bespravne gradnje poslije rata pojavio se u zoni NP „Una “, uz obale rijeke Une na potezu od troslapa do grada Bihaća. Iako je trend gradnje bio zaustavljen u 2011. i 2012. godini, ponovo je pojačan obzirom da je zadnjih godina značajno povećan broj turista u našem gradu gdje destinacije uz rijeku Unu imaju poseban značaj za turističku ponudu.“– ističu u Službi.

rtvusk.ba

Related posts