Bihać: Za brojne radnike u trgovini 1. Maj radni dan

Nažalost za mnoge radnike u trgovini i uslužnim djelatnostima 1 maj je radni dan. Tako su danas u Bihaću bile otvorene male trgovačke radnje, kiosci, brojni kafići ali i pojedini trgovački centri. Osim posladavaca iz privatnog sektora koje zanima samo profit dio dogovornosti za ovakvo stanje snose i kupci.

Kada bi bilo duštvene odgovornosti i solidarnosti kupovina bi se obavila prije praznika. Prazni objekti za prvi maj bili bi samo trošak poslodavcima ali i motiv da više poštuju prava radnika.

Iako je trgovina jedini sektor u kojem se otvaraju radna mjesta posao trgovca u BiH je najmanje plaćen. Loši uvjeti rada, sve kraće slobodno vrijeme, neplaćeni prekovremeni rad, mobing samo su neki od oblika kršenja prava radnika u ovom sektoru.Za kršenje brojnih osnovnih prava iz radnog odnosa kriva je i sindikalna neorganizovanost radnika, jer su u izuzetno malom procentu učlanjeni u neku od radničkih asocijacija a nerjetko i poslodavci ne dozvoljavaju sindikalni angažman. Uz to postojeće radno zakonodavstvo ne ide na ruku radnicima u trgovini.

Krajem 2016 godine počelo se pregovarati o granskom kolektivnom ugovoru, ali taj proces do danas nije završen. Nije potignut dogovor oko visine toplog obroka već je ostavljena mogućnost poslodavcu da smanji njegovu cijenu s 6 na 4,5 KM. U žiži interesovanja je kako ćese dešavanja u hrvatskom Agrokoru odraziti na zaposlene u firmama koje u okviru pomenutog koncerna djeluju u BiH. Nadležni u našoj zemlji okupili su na jednom mjestu sve dobavljače i predstavnike sindikata trgovine. Međutim, kako navode u Sindikatu trgovine BIH konkretnih pomaka nema i tek slijedi zajednička borba za očuvanje radnih mjesta. – piše rtvusk.

Related posts