Bihać: Mladi jesu budućnost i snaga zemlje ali je problem što ih je sve manje

Danas je završena dvodnevna konferencija bh dijaspore čiji slogan je bio “Bosanskohercegovačka izvrsnost – uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine” javlja RTV USK.

Mladi su budućnost BIH, tema je o kojoj su kroz svoje pod teme izlagali neki od predavača, Edhem Čustović, Milan Kusmuk, Ajla Duraković i drugi. Konferencija bh dijaspore posvećena je napretku BIH, a kako je istaknuto za to su potrebni mladi koji su snaga države. Konferenciju će, kako je najavljeno, pratiti novi prvi naučni časopis međunarodnog karaktera. Izdavač je zdanju Ekonomski fakultet Bihaća a saradnik na projektu Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Zaista lijepa i kvalitetno organizirana konferencija čiji nivo je bio visok i naučni. Ali pitanje koje se samo od sebe nameće jeste – o kakvom potencijalu i budućnosti u kontekstu mladih govorimo kada je njih sve manje u ovom kantonu?

Mladi sve više gube nadu da uspjeh i napredak mogu ostvariti ovdje u surovoj krajiškoj realnosti, ispunjenoj svakodnevnim političkim sukobima i medijskom sivilu u kojem više ne žele provesti ni godinu života.

Jedini spas na kraju tunela kojeg ovdašnja omladina vidi, jeste Evropska unija. Sva druga priča njima je samo puko filozofiranje of kojeg nema fajde osim što neki debelo naplate dnevnice i honorare taj dan.

Related posts