Bihać: Mještani MZ Veliki Lug institucijama uputili pismo u kojem se protive smještanju migranata u BIRU

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je jučer za RTV USK, da će danas u nekadašnjoj tvornici BIRA biti otvoren novi privremeni migracioni centar. Na ovaj korak odlučili su se, kako je kazao, jer nadležne kantonalne i lokalne vlasti još uvijek nisu ponudile nikakav prijedlog za novu lokaciju za smještaj migranata.

Radi se o objektu, koji je u privatnom vlasništvu, kazao je ministar Mektić, dodajući da je sa vlasnikom sklopljen ugovor o zakupu sa vrlo visokom cijenom. Po njegovim riječima, ugovor sa vlasnikom BIRA-e sklopila je Međunarodna organizacija za migracije, kao implementator sredstava koja su dobijena iz evropskog fonda za rješavanje migrantske krize.

Međutim, smještanju u BIRA-u već su se usprotivili mještani Velikog Luga, gdje se nalazi ova tvornica. Nisu htjeli pred kamere RTV USK, već su ih dostavili pisani akt kojeg su dostavili općinskim i kantonalnim institucijama – u kojem navode, da ovakvu odluku ne prihvataju, jer smatraju da će im to donijeti brojne probleme. Traže razgovor sa nadležnima, kako bi se iznašlo rješenje, da ne bi bili prisiljeni da se organiziraju na, kako su kazali, samozaštiti. I građani Bihaća, koji su protestirali, prethodnih dana, stava su da se migracioni centri trebaju izmjestiti van grada.

Related posts