Bihać: Manifestacijom „Izačiću ponosan mi budi“ odana počast borcima Izačića

Dvadeset i šestu godinu za redom mještani bihaćke mjesne zajednice Izačić zajedno sa predstavnicima Grada Bihaća, Vlade USK-a, Vlade F BiH i ratnih komandanta , prisjetili su se herojske borbe i doprinosa kojeg su mještani Izačića i Vikića dali u odbrani države Bosne i Hercegovine. Tradicionalna manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“ i ove godine podsjetila je na herojsku borbu i imena 88 poginulih boraca i devet civilnih žrtava rata sa područja Izačića i Vikića.

Zahvalivši se svima koji su svojim dolaskom uveličali manifestaciju, Rasim Islamović, predsjednik Savjeta MZ Izačić kazao je da imena poginulih Izačićana govore o požrtvovanosti i odlučnosti koju su pokazali braneći svoj grad i državu BiH.

„Hvala vam dragi Izačićani jer svake godine vi organizrate ovu manifestaciju i na taj način prisjećamo se svi zajedno ovih hrabrih i časnih momaka. Mi ne želimo da živimo u prošlosti, ali želimo da znamo šta se dešavalo nama i našem narodu. I danas imamo snage koje ne žele ovoj zemlji dobro i zato moramo biti odgovorni, jedinstveni i odlučni da zajedno odbranimo u miru našu domovinu“- kazao je Hamdija Abdić, ratni komandant 5.korpusa Armije R BiH.

U svom obraćanju bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da su hrabri mještani Izačića bez razmišljanja stali u odbranu države BiH i nesebičnim zalaganjem i velikom žrtvom dali nemjerljiv doprinos u odbrani BiH kojeg Bišćani nikada neće zaboraviti.

„Mnogi gradovi tokom rata nažalost bili su okupirani, ali Bihać to nije upravo zbog hrabrih boraca kao što su bili Izačićani. Stoga je naša odgovornost danas u miru da ne zaboravimo njihovo herojstvo. Danas pričajmo o miru i sjećajmo se ovih momaka jer onoliko koliko su oni bili hrabri i spremni da poginu i mi u miru moramo biti hrabri i pomagati jedni drugima i biti spremni da izgradimo našu državu. Ukoliko budemo i pola hrabri kao borci Izačića mi ćemo u toj misiji i uspjeti „ – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na značaj obilježavanja svih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u svojim obraćanjima ukazali su i Husein Rošić, premijer USK-a i Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede u Vladi F BiH. Zahvalili su svima koji organiziraju i prisjećaju se heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, dodavši da se jedinstvom i slogom mora u narednom periodu sačuvati dignitet herojske borbe boraca 5. korpusa Armije R BiH i njegovih ratnih komandanata.

U sklopu manifestacija prisutni su imali priliku vidjeti dokumentarni film koji je posvećen poginulim borcima i civilnim žrtvama rata iz MZ Izačića. U sklopu manifestacije položeno je cvijeće u spomen sobi u Izačiću i šehidskom obilježju u Vikićima.

Related posts