Bihać: Akcija čišćenja i uređenja gradskih i prigradskih područja „Proljeće nas pokreće 2017“

Gradska uprava Bihaća zajedno sa velikim brojem institucija, organizacija, nevladinih udruženja i sportskih kolektiva organizira akciju čišćenja i uređenja gradskih i prigradskih područja pod nazivom „Proljeće nas pokreće 2017“. Tim povodom danas su učesnici akcije prezentirali aktivnosti koje će se realizirati u sklopu akcije koja će se odvijat u periodu od 15.aprila do 30.aprila ove godine.

Prema riječima Ermina Zulića, Savjetnika gradonačelnika Bihaća, cilj akcije jeste čišćenje i uređenje turističkih i rekreacijskih destinacija, čišćenje i uređenje gradskih i prigradskih područja i uklanjanje divljih deponija.

„Gradonačelnik je podržao ovu akciju koja pored čišćenja i uređenja velikog broja naših mjesnih zajednica i turističkih destinacija, ima i edukativni karakter s ciljem podizanja ekološke svijesti kroz obrazovne ustanove“- istakao je Zulić, dodavši da će u sklopu akcije biti pojačan i inspekcijski nadzor.
Podršku akciji dalo je JKP Komrad Bihać, menadžment Nacionalnog parka Una, Asocijacija srednjoškolaca USK-a, Vijeće učenika grada Bihaća, Unija studenata Univerziteta u Bihaću, Unski smaragdi , Udruženje „I love Una“ i brojni sportski kolektivi grada Bihaća.

„Ova akcija okupila je veliki broj udruženja , kolektiva i organizacija koji vole rijeku Unu, vole čist i uređen grad Bihać i uvjeren sam da ćemo napraviti dobar posao i očistit one dijelove grada koji su nesavjesni građani onečistili odlažući otpad. Mi sportisiti smo već organizirali nekoliko akcija čišćenja i pokazali da zajedno možemo očistiti naš grad i stoga u ime svih nas učesnika poziv građanima da nam se pridruže tokom akcije „- kazao je Adnan Mekić, predsjednik BBK „Daj krug“.

U okviru akcije „Proljeće nas pokreće“ obilježit će se Dan planete Zemlje projektom „Let's Do It“ u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a. Kada je u pitanju edukativni dio akcije, na gradskom trgu održati će se priredba o značaju očuvanja okoliša pod nazivom „Proljeće nas pokreće“ u organizaciji i izvedbi bihaćkih vrtića, Asocijacije srednjih škola USK i Unskih smaragda.

Related posts