BiH: Roditelji često pravdaju izostanke kako bi djeca izbjegla provjere znanja

Da mnogi roditelji djeci pravdaju izostanke kako bi đaci izbjegli provjere znanja svjesni su i sami prosvjetari, pa su tome pokušali da stanu ukraj evidentiranjem učenika koji na nastavu ne dolaze isključivo kada se radi kontrolni.

“Kada razredne starješine i predmetni nastavnici primijete da djeca izostaju sa nastave za vrijeme provjere znanja, oni onda roditelje pozovu na razgovor i ukažu im na to da je to primijećeno, da se radi o zloupotrebi te da djecu ne treba navikavati na takve stvari”, istakao je Dušan Mišljenović, direktor Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” iz Banjaluke.

On je dodao da je najbitnije da razredne starješine i predmetni nastavnici vode evidenciju o tome ko im se ne pojavljuje na kontrolnom i da provjere da li je riječ uvijek o istim učenicima.

Naglasio je da je ukupan broj izostanaka ove godine približan kao i prethodnih.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije i direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, kazao je da je takve stvari nemoguće dokazati.

“Ako dođe roditelj pred razrednog starješinu i kaže mu da je njegovo dijete juče imalo temperaturu i da zbog toga nije došlo u školu, razrednik tu ne može ništa”, rekao je Popržen.

Prema njegovim riječima, kada se pogleda statistički, ako je, kako kaže, bilo osam kontrolnih i ako dijete nije prisustvovalo niti jednom – jasno je o čemu se radi.

“Tačno se zna da postoje ta djeca i ti roditelji koji kalkulišu i idu u školu samo zbog ocjena”, rekao je Popržen.

Dodao je da je u zadnjih 20 godina aktuelan trend da se roditelji miješaju u posao nastavnika i sugerišu koju ocjenu bi njihovo dijete trebalo da dobije.

Istakao je da se, kada je u pitanju ustanova u kojoj on radi, mora poštovati pravilnik o ocjenjivanju, koji je veoma precizan.

“Zaključna ocjena se izvlači kao aritmetička sredina svih ocjena. Matematički – kratko, jasno i ispravno. Svi je mogu izračunati”, naglašava Popržen.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, rekao je da je to zakonska mogućnost roditelja i da oni mogu da pravdaju časove svojoj djeci.

“Srednje škole pokušavaju stati ukraj izostancima tako što organizuju komisije da preko 30 časova kada se pravda – onda se to komisiji pravda. Tu budu prisutni odjeljenski starješina, direktor i psiholog, dolaze oboje roditelja i obavezno mora postojati ljekarsko uvjerenje i pravdanje roditelja”, rekao je Mrdić i dodao da je u osnovnoj školi dovoljno samo da dođe roditelj i kaže da je dijete bilo bolesno.

On je potvrdio da je u školama u Hercegovini ove godine bio povećan broj izostanaka, ali da se to može pravdati virusima i gripom.

“Opšte je poznato da se to dešava i razred moje kćerke je prepun takvih slučajeva. Ne pada mi na pamet da djetetu dozvolim da ne ide u školu kad ima test ili kontrolni i da ga odmalena navikavam da izbjegava svoje obaveze. Dijete mora ići i raditi kontrolne radove pa makar dobilo i lošu ocjenu, neka je ispravi, ali izbjegavanja nema”, kazala je Marija P., majka učenika sedmog razreda iz Banjaluke.

nezavisne.com

Related posts