BiH potcijenila rizik Konzumovih dugova: Šanse za novu “aferu Tuš“ 50 posto

Očekivati da će kriza Agrokora koja se iz Hrvatske prelila u BiH otići kako je i došla je u najmanju ruku neozbiljno poimanje ekonomskih procesa. Ovo je u razgovoru za Faktor kazao vlasnik jedne od najvećih distributerskih kompanija u BiH koji sarađuje sa Konzumom ali i ostalim vodećim trgovačkim lancima u našoj zemlji i izuzetno dobro poznaje situaciju u sektoru maloprodaje.

Zbog poslovnih odnosa je razgovarao uz uvjet anonimnosti ističući da je situacija u kojoj se naša zemlja našla usljed krize Agrokora izuzetno opasna.

– Niko ne želi propast Konzuma. Ali da se to u BiH desi, to je isto kao da neko baci “nuklearnu bombu“ na realni sektor – ističe naš sagovornik.

Privredni sektor u BiH bruji o krizi Konzuma, a dugovanja Konzuma koja je Faktor jučer objavio da se kreću u iznosu od oko 258 miliona KM su blizu procjenama koje ima i izvor Faktora.

– Najveći problem je međutim što za razliku od hrvatskih dobavljača ili čak i dobavljača u Srbiji, dobavljači Konzuma u BiH u većini slučajeva nemaju bankarske garancije, mjenice ili bilo koji drugi instrument obezbjeđenja naplate. Neki od dobavljača su pokušali da to osiguraju preko pojedinih agencija za osiguranje potraživanja, ali i te su agencije odbile da osiguraju potraživanja od Konzuma, ili su stope enormno visoke. Izuzetak od pravila su neke firme s kojima Konzum posluje i u Hrvatskoj poput Orbica koji je inače jedna ozbiljno organizirana kompanija koja je prva aktivirala mjenicu da bi naplatila potraživanja kada su vidjeli koliko je sati – pojašnjava on.

Moguća nova “afera Tuš“

Dobavljači u BiH nisu u takvoj situaciji, i dug Konzuma prema njima je ogroman pritisak. Domaće kompanije su platile i PDV na osnovu onoga što je fakturisano, a tolika količina novca zamrznutog u Konzumu je ogromna bilo da se mjeri u odnosu na prihode, aktivu ili profit firmi, ističe naš sagovornik.

– Ono što je apsolutno najgore u svemu je odsustvo akcije na nivou sistema i države, i zbog toga niko ne zna kako da se ponaša. Šanse da Konzum bude nova afera Tuš prema mom mišljenju su barem 50 posto u ovom trenutku. Konzum je firma koja dobija keš svaki dan jer potrošači dođu i troše, ali najveći dio toga se šalje u Hrvatsku kako bi se izmirivale obaveze prema tamošnjim bankama i dobavljačima – navodi on.

Na nedavno održanoj press konferenciji u zgradi Vlade FBiH predstavnici Konzuma su kazali da finansijski izvještaji ove firme pokazuju uredno poslovanje te da ne može doći do kraha. Ali, jako je teško doći do revidiranih bilansa i finansijskih izvještaja Konzuma za BiH, jer ako informacije nisu revidirane, onda su i izvještaji moguća fikcija, pojašnjava jedan od Konzumovih dobavljača u razgovoru za Faktor.

Začarana spirala propadanja

– Zbog toga je teško ocijeniti da li Konzum posluje u plusu ili minusu. Prema informacijama koje su meni dostupne, ogroman broj njihovih poslovnica, cirka oko 100 objekata, je neprofitabilno i gubi novac. Agrokorove firme u BiH mogu i kroz transferne cijene prikazivati gubitak na jednoj, a profit na drugoj firmi a tu je i Velpro kojeg malo ko spominje. Moj osjećaj je da je Konzum ili na nuli ili u minusu, analizirajući njihove parametre. Ali tu nije kraj problemima, jer izvještaji ukazuju na to da Konzum u prva dva mjeseca ove godine bilježi smanjenje prodaje u odnosu na isti period prošle godine. Tako da osim finansijskih ima i operativne probleme. To je začarana spirala propadanja. Nemaš novca da platiš dobavljače, a sad mnogi dobavljači neće da dostavljaju robu koja ti treba da je prodaš kupcima da bi zaradio novac. Da dobavljači kažu nećemo više isporučivati robu, Konzum bi bio na koljenima i pokrenuo bi se stečaj – objašnjava naš sagovornik.

Dodatne probleme stvara i zbunjenost uprave Konzuma u BiH koji su u posljednje vrijeme bili zbunjeni informacijama koje dolaze iz Zagreba.

– Da li je šef Ramirez, da li je Ramljak, da li je Todorić…Ne znaju da li će ostati na pozicijama. Ja sam vrlo zabrinut zbog svega navedenog, i ne vidim svjetlo na kraju tunela. S druge strane, ako oni ne bi platili dobavljačima u BiH, to bi pokrenulo lančanu reakciju i negativni multiplikator koji bi kao talas ugrozio likvidnost cijelog sistema. Neke bi firme došle u blokadu od strane banaka, to je možda već i sada problem, a bit će sve veći problem – rekao je naš sagovornik.

Kreditna zaduženost Agrokorovih firmi u BiH

Ono što je nedostajući, a ključni dio problema, je informacija o kreditnoj zaduženosti Agrokorovih firmi u BiH. Tačni podaci nisu objavljeni, ali sve ukazuje na to da je imovina u BiH založena kao kolateral u silnim kreditima.

– Sigurno je da su na skoro svim kompanijama u sklopu Agrokora u BiH bankovne garancije. Možemo samo nagađati, ali je nelogično da kompanija čiji se dug mjeri u milijardama nije založila imovinu u BiH. Pa i Sarajevski kiseljak je korišten kao kolateral u kreditima, a dug Agrokora se progresivno povećavao i banke traže imovinu da se osiguraju. Ukoliko bi i došlo do stečaja u BiH, banke bi se prve namirile – navodi naš sagovornik.

Ističe da je najnovija informacija da se sprema otkaz za 300 radnika Konzuma što je kratkoročna mjera koja za cilj ima dugoročnu stabilizaciju firme.

– Koliko god to ružno zvučalo, to može biti dobra mjera da se malo stabilizuje preduzeće, smanje troškovi i firma prodiše. Ono što može biti drugi scenario je taj da Konzum može reći dobavljačima da se odreknu 10 posto potraživanja ako hoće da rade s njim, te da zamrznu potraživanja na pola godine i tokom tog perioda nastave opskrbu. Taj scenario je najizgledniji – zaključuje vlasnik jedne od najvećih distributerskih firmi u BiH i poručuje da je država potcijenila situaciju i nije ništa naučila od afere Tuš koja je privredu naše zemlje koštala 20 miliona KM, dok se susrećemo sa potencijalno 20 puta većom krizom.

Related posts