BiH: Pogodio je zalutali metak, pukim čudom ostala živa

Anka Krneta (65), mještanka Gornje Dragotinje kod Prijedora, još u živom sjećanju ima 30. septembar, kada ju je teško ranio zalutali metak i pukim čudom je ostala živa, jer se zrno zaustavilo samo pola centimetra od aorte.

Udar u leđa

– Bila sam u bašti sa suprugom Dragom. Bila sam sagnuta kad sam osjetila da me je nešto jako udarilo u leđa. Nisam čula pucanj, ali je bilo bolno, mada nisam gubila svijest. Odmah sam otišla u Hitnu pomoć, odatle u bolnicu, a potom i u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci, gdje sam hitno operisana. Rekli su mi da je bila baš rizična operacija – govori Anka.

Kaže da posljedice ranjavanja, poput česte boli na mjestu gdje ju je pogodio metak, osjeća svakodnevno, pogotovo sa promjenom vremena.

Zalutali metak koji je pogodio Anku, ispaljen je, kako je čula, iz puške M-48. Ali, još nije utvrđeno odakle. Anka je čula da je moguće da je to bilo s velike daljine, možda čak i s pet do šest kilometara.

– To su za sada samo pretpostavke. Dolazila je policija i oni sada rade svoj posao. Tog dana u blizini nije bilo svadbi, a sezona lova otvorena je dan poslije tako da još ništa ne znamo. Onima koji se igraju oružjem na slavljima i porodičnim veseljima, želim da poručim da se veseliti mogu na mnogo ljepši način. Jer, to njihovo veselje, kada pucaju uzrak, nekome može postati velika tragedija – poručuje Anka, čiji će oporavak još potrajati.

Oružje i petarde nisu igračke

U Policijskoj upravi Prijedor navode da je u posljednjih desetak godina ovo četvrti slučaj u kojem je neko ranjen od zalutalog metka. Svi su, srećom, prošli s lakšim povredama. Građanima je ponovo upućen apel iz PU Prijedor da ne koriste oružje ili pirotehnička sredstva. Naglašavaju da će preduzeti i sve potrebne mjere u skladu sa zakonom, jer oružje i petarde nisu igračke. – piše avaz.

Related posts