BiH: Gradovi krpe praznine u potrošnji viših nivoa

Lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini imaju skoro identične probleme, a jedan od glavnih je nedovoljno izdvajanje finansijskih sredstava za zakonski dodijeljene nadležnosti.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju o konsultacijama Zajedničke komisije za lokalne vlasti, koja je u prethodnom periodu radila anketu s rukovodiocima lokalnih zajednica i gradova u BiH. Ovu anketu podržala je i Delegacija Evropske unije u BiH, a u izvještaju se ističe i to da u skoro trećini opština u Republici Srpskoj smatraju da je trenutno stanje lokalnih vlasti loše ili u krizi.

Od ukupno 79 opština i gradova u Federaciji BiH, učešće u toj anketi uzelo je 58, dok su u RS na anketna pitanja odgovorile 53 od ukupno 64 lokalne zajednice.

“Kada su u pitanju glavni problemi, odgovor je skoro identičan u oba entiteta, a to je nedovoljno izdvajanje finansijskih sredstava za zakonski dodijeljene nadležnosti. Kao drugi najčešći poblem lokalne zajednice širom BiH ističu zastarjeli sistem raspodjele javnih prihoda”, navodi se u zaključcima ankete.

Ocijenjeno je da je zabrinjavajuće što, usljed nejasnih uloga i odgovornosti, opštine i gradovi u konačnosti popunjavaju praznine u potrošnji viših nivoa vlasti.

“Kod skoro trećine lokalnih zajednica u oba entiteta ova izdavanja predstavlja tri odsto ukupnih izdavanja, dok kod jedne petine ovi izdaci dostižu čak 10 odsto”, piše na kraju ankete.

Devet od deset lokalnih zajednica u RS se slaže da postoje očigledne razlike u pružanju javnih usluga u smislu dostupnosti, sadržaja i kvaliteta, gdje ruralna područja značajno zaostaju za urbanim.

Zaključeno je i da tri četvrtine lokalnih zajednica u FBiH smatra da je uvođenje poreza na imovinu izvodljivo u narednih tri do pet godina i da bi predstavljalo efikasan način da opštine i gradovi prikupljaju vlastite prihode.

U Republici Srpskoj sedam od 10 lokalnih zajednica smatra da su spremne preuzeti administraciju ubiranja poreza na imovinu, a većina smatra da će ovo dovesti do povećanja naplate poreza od barem 20 odsto.

U izvještaju se navodi i to da je zadovoljstvo trenutnim stanjem lokalnih vlasti veće u Republici Sprskoj nego u Federaciji BiH.

Iz izvještaja se može zaključiti i to da opštine i gradovi u BiH imaju velikih problema kada je u pitanju administracija, a dvije trećine lokalnih zajednica u FBiH i RS smatra da je neophodna promjena zakona o državnoj službi kako bi se omogućila veća fleksibilnost u zapošljavanju i otpuštanju radnika.

/nezavisne.com

Related posts