BiH: Dječak povrijedio oko u igri sa petardama

U Banjoj Luci sinoć je povrijeđen 11-godišnji dječak dok se sa vršnjacima igrao petardama, saopćeno je iz banjalučke policije.

Policijskoj stanici Policijske uprave Banja Luka iz Službe hitne medicinske pomoći prijavljeno je da im se za pomoć obratio 11-godišnjak sa povredama u predjelu glave.

-Postupanjem po prijavi utvrđeno je da su povrede zadobijene u ulici Ive Andrića, dok se više maloljetnika igralo petardama te je jedan od njih stavio petardu u staklenu bocu i usljed aktiviranja i detonacije komad stakla je pogodio jedanaestogodišnjaka u predjelu glave, nanijevši mu povrede – navodi se u saopštenju iz Policijske uprave Banja Luka.

Dijete je hospitalizovano u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS), a policijski službenici će preduzeti sve potrebne mjere i radnje na utvrđivanju svih činjenica u vezi sa ovom prijavom, kao i odgovornosti roditelja, zbog propuštanja obavezne brige o maloljetnicima.

Iz UKC RS potvrdili su da je F.M. (2006) sinoć hospitalizovan u Klinici za očne bolesti, a da je primljen sa teškom povredom lijevog oka koja je odmah po prijemu hirurški zbrinuta.

-Sve dalje prognoze u vezi sa očuvanjem funkcije vida na povrijeđenom oku pacijenta su krajnje preuranjene i neizvjesne – kažu ljekari Klinike za očne bolesti UKC RS.

U saopštenju iz ove ustanove navdi se da je dječak zadobio lakše povrede prstiju šake koje su zbrinute i ne zahtijevaju hiruršku intervenciju.

Iz policije podsjećaju da se pirotehnički proizvodi za zabavu mogu prodavati u maloprodaji samo osobama starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće do 30. januara naredne godine, a da su predviđene i novčane kazne za fizičko lice od 300-1.500 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 1.000 do 3.000 KM. Zakonom o javnom redu i miru RS, propisano je da će se ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjestu i na način kojim izaziva uznemirenost građana, kazniti novčanom kaznom i to: fizičko lice od 300 do 900 KM, preduzeće ili drugo pravno lice od 2.000 do 6.000 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 400 do 1.000 KM.

Iz policijske uprave Banja Luka apelovali su na građane, kako bi predstojeće vjerske, novogodišnje i božićne praznike proveli u sigurnom okruženju, da svojim ponašanjem spriječe moguće posljedice koje mogu nastati usljed nestručnog rukovanja pirotehnikom i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja.

-Posebnu pažnju skrećemo roditeljima da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike, tj. da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika i da su oni odgovorni za brigu o maloljetnom licu, u suprotnom su zakonom predviđene sankcije – navodi se u saopštenju Policijske uprave Banja Luka.

Related posts