Bajić u Istanbulu: Višća mi je pomogao, vjerujem u titulu prvaka Turske

Kao što se može pretpostaviti, Bajić nije bio zadovoljan rolom epizodiste u ekipi iz Serije A. U nemilosti trenera, bez previše prostora da pokaže šta zna, uglavnom je guran u vatru kada su mečevi protiv Juventusa, Rome ili Milana skoro bili riješeni. Tištio ga je status quo, iako je marljivo trenirao. Još od juniorskih dana, uglavnom je bio fudbaler koji igra važnu ulogu u svakoj ekipi.

Upravo zbog toga je i potpuno razumljivo olakšanje koje se može opipati u njegovim prvim izjavama nakon povratka u Tursku, zemlju u kojoj je ostavio snažan dojam, tresući mreže kao golgeter Konyaspora. Prvi trening s novim timom već je odrađen, Zmaj se ukrcao na voz koji juri ka tituli prvaka države, a u razgovor za SCsport.ba govorio je o prvim dojmovima u istanbulskom timu

Kako je došlo do transfera u Bašakšehir?

– S obzirom na to da nisam dobivao veliku minutažu u Udineseu, u dogovoru sa ljudima koji brinu o mojoj karijeri, odlučili smo da bi bilo najbolje da narednih šest mjeseci negdje igram, a izbor je pao na Tursku, pošto sam tu već bio dvije godine. Kada se ukazala prilika da idem u Basaksehir, nisam se dvoumio sekunde i mislim da nisam pogriješio. Tu mi je i moj Edin Višća, koji će mi sigurno mnogo pomoći u adaptaciji na novu sredinu, a već jeste u transferu. Mnogo toga lijepog rekao je o meni ljudima iz kluba i ovom prilikom mu se zahvaljujem – kazao je Bajić za SCsport.ba.

Kakvi su prvi dojmovi?

– Bašakšehir je velika ekipa. Zadnjih godina su stalno u vrhu turskog fudbala. Organizacijski sam fasciniran na kojem nivou klub funkcioniše, iako sam svega par dana tu.

Zbog čega nije bilo dovoljno prostora u Udineseu za Riada Bajića?

– Iskreno mi je žao što nisam dobio pravu šansu u Udineseu, a što je tako, zaista mi je teško odgovoriti. Italijani inače imaju tu praksu da igrače dovedu i onda im na kapaljku daju šansu, a ja nisam imao strpljenja da čekam. Bio sam željan igre.

Povratak u Tursku se, dakle, nametao, kao jedino pravo rješenje?

– S obzirom na to da je bilo nekoliko ponuda, izabrao sam Tursku baš iz tog razloga što poznajem ligu. Ovdje će mi biti lakše da se vratim u stari ritam.

Pomenuli ste Edina Višću, svakako je bonus u cijeloj priči što ćete dijeliti svlačionicu s prijateljem iz reprezentacije BiH?

– Edina izuzetno cijenim i kao igrača i kao čovjeka. Svakako da je i to bio jedan od faktora zbog kojih sam odlučio doći tu. Pored njega, ekipa ima jako kvalitetnih igrača, kao što su Emre, Clichy, Adebayor, Elia i novo pojačanje Arda Turan iz Barcelone… Da sad ne nabrajam dalje, radi se zaista o jedno jako dobrom timu.

Dakle, šampionske ambicije su realne?

– Trenutno smo prvi, poslije 17 kola, a vjerujem da ćemo tu i ostati i da ću dati svoj doprinos. Liga će biti neizvjesna do kraja, odavno nije bilo ovako uzbudljivo.

Da li je opcija povratka u Seriju A prekrižena ili vjerujete da se možete vratiti u Italiju i ostaviti jači pečat?

– Uvijek ostane neki žal kada čovjek ne ostvari ono što je mislio, pa tako i ja u Serie A. Vrijeme je preda mnom i nikad se ne zna šta se može desiti. Bilo mi je teško ovih pola godine gledati utakmice većinom sa klupe. Bez obzira na ime ekipe i Italije kao zemlje, ja uvijek vjerujem u sebe i mislim da sam trebao dobiti više prilike za igru. Sada sam tu, željan dokazivanja i ne zamaram glavu ničim osim da pružim dobre igre u Bašakšehiru i opravdam svoj dolazak.

Kakva budućnost očekuje reprezentaciju BiH?

– Došao je novi selektor koji će, vjerujem, donijeti i svježu krv u našu reprezentaciju. Kvalitet imamo da budemo među dvije prve ekipe, ma ko da bude sa nama u grupi. Vjerujem da možemo doći do EP. Nekim igračima će to biti možda i zadnja prilika za nastup na velikom takmičenju, tako da i to može biti jedan dodatni motiv svima da u tome i uspijemo.

Željezničar, prva ljubav, prati se i iz inostranstva?

– Želju pratim redovno i tu mi ništa ne može promaći. Vjerujem da će uspjeti i na kraju da budu prvi, a posebno bi mi bilo drago zbog mog trenera Admira Adžema.

Related posts