UEFA našla način kako da riješi problem, City i PSG najviše će izgubiti

Kada u istoj rečenici napišete ili pročitate PSG i Manchester City, onda automatski pomislite na bogatstvo, nogometne zvijezde, ogromna ulaganja i stvarno je tako. Osim toga, ove klubove veže i jedan problem – financijski fair-play.

U 2011. godini, prije nego će krenuti ludnica u smislu kupovine nogometaša za basnoslovne cifre, UEFA je stvorila FFP, odnosno financijski Fair Play. Najviše evropsko nogometno tijelo postavilo je određena pravila prema kojima klubovi ne modu do besvijesti da troše, preciznije da ne potroše znatno više od onoga što prihoduju.

PSG je prošlog ljeta platio Neymara 222 miliona, a Mbappea 180 miliona eura, s tim da je imao “tajni plan” kako će to izvesti, a da izbjegne prekršaj prema Fair Playu. Naime, Mbappe je posuđen do kraja sezone, a onda bi, pošto je završena sezona u kojoj je već doveden Neymar, platio Monacu novac za Mbappea.

Čelnik La Lige Javier Tebas je osudio nemilosrdno trošenje novca od strane PSG-a i Cityja, te je tražio da se izbace iz Lige prvaka jer ne poštuju UEFA-ina pravila o financijsom Fair Playu.

Le Parisien tvrdi kako će od sljedeće sezone biti aktivan Fair Play ispisan na 100 stranica u kojem će se jasno naglasiti šta se smije, a šta ne i na koji način će se kazniti svako njegovo kršenje. Jedna od glavnih novina je ograničenje deficita bilansa transfera svakog kluba, pa bi razlika između prihoda za dovođenje i troškove tokom sezone bila do 100 miliona eura.

Šta to znači? Klub koji potroši 300 miliona eura tokom ljeta, morat će da prodajom igrača ostvari najmanje 200 miliona eura prihoda. Osim toga, UEFA nastoji da kontroliše zaduženost klubova, te da ograniči broj profesionalnih igrača na 25.

Ovo pravilo bi najviše štetilo Chelseaju i Cityju, koji imaju po oko 60 profesionalnih ugovora. Na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e će se 24. maja najvjerovatnije usvojiti novi prijedlog koji će biti na štetu onih bogatih klubova, ali malo će regulisati stvari na tržištu i “umirit” podivljale Arape, Kineze…

sportsport.ba

Related posts