Bajević: Spisak lagano privodimo kraju, sada su nam potrebni igrači s iskustvom

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 26. marta na stadionu Bilino Polje u Zenici ugostit će Sjevernu Irsku u polufinalnoj utakmici baraža za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Selektor Dušan Bajević sa svojim stručnim štabom vrijedno radi na pripremi utakmice. U razgovoru za zvaničnu stranicu Nogometnog saveza BiH govorio je o pripremama za baraž.

Sa svojim saradnicima posjetio je mnogo naših nogometaša širom Evrope u posljednje vrijeme, a posebno je izdvojio posjetu kapitenu Edinu Džeki i nogometašu Juventusa Miralemu Pjaniću.

“Dosta je značajno što smo počeli da obilazimo igrače i razgovaramo s njima iz razloga što se radi o jednoj stvari koja je izuzetno važna za sve nas. I za njih i za nas koji ćemo se naraditi i pokušati da budemo što bolji. Uz njihovu pomoć i njihovu saradnju koji su izuzetno važni nogometaši, mislim na Džeku i Pjanića i razgovor s njima će nam dosta pomoći da donesemo odluke koje su izuzetno važne za utakmice baraža”, rekao je Bajević i dodao:

“Ja vjerujem u našu reprezentaciju i naše igrače. Pokazali su i dokazali da imaju kvalitet. Vjerujem da će to pokazati još i više u utakmici koja je pred nama. Motiv imamo svi i samim tim što smo u reprezentaciji veći motiv ne može biti. Vjerujem da i oni razmišljaju u tom pravcu. Pokušavamo napraviti atmosferu koja će biti izražena kod svih igrača i koja će igrati jednu važnu ulogu u ostvarenju rezultata. Treba razmišljati o tome da će dosta djece poći njihovim putem ako se plasiramo na Evropsko prvenstvo”, istaknuo je Bajević.

Selektor je rekao i kako vjeruje svojim nogometašima, te da i protivnici imaju malo vremena za pripremu utakmice baš kao i naša najbolja selekcija.

“Vjerujemo igračima. Malo vremena imaju i naši protivnici. Vjerujem da će svaki od njih u ovome periodu pred utakmicu biti koncentrisan i da će svaki od njih dati sve od sebe. Nemamo čega da se plašimo. Malo vremena imamo, ali ćemo napraviti analizu s igračima da ih što bolje upoznamo. Koncentracija i motiv igraju jaku ulogu, pored velike želje koja treba da bude prisutna, kao i odgovornost i velika borbenost”, istaknuo je Bajević.

Bajević je dodao kako je sreća uvijek potrebna, ali da on vjeruje prije svega u kvalitet svojih igrača.

“Utakmica će biti dosta jaka, bit će i dosta umora. Sreća je potrebna na svakoj utakmici. Kome će biti potrebna zavisi i od nas i naše reprezentacije. Ja ću da idem na kvalitet svojih igrača i pokušat ću da budemo što bolje spremni da nas ne bi iznenadilo. Sjeverna Irska se isto sprema kao i mi. Imaju isto dana kao i mi. I oni će uraditi sve da dobiju utakmicu, a pitanje je ko će imati više sreće. Imaju dosta jaku ekipu, poznata je njihova igra, igraju tipično kao Englezi. Ima određenih stvari koje se dešavaju u toku njihove igre koje mi moramo znati i ne smije nas ništa iznenaditi. Jaki su u prekidima i vjerujem da ćemo imati snage i odgovor na to sve”, rekao je Bajević.

Selektor je najavio da bi spisak igrača mogao znati za 10 – 15 dana, a da će prednost imati iskusni nogometaši.

“Teško je reći u ovom trenutku. Spisak lagano privodimo kraju, ali će nam trebati još jedno 10-15 dana da to definitivno kažemo. Potrebni su nam igrači s iskustvom, potrebne su nam konkretne stvari koje možemo očekivati od njih. Ja sam uvijek za mlade igrače, ali ne možemo od njih očekivati nešto posebno u ovim utakmicama. Mislim da iskustvo prednjači u ovom trenutku”, istaknuo je Bajević.

Ukoliko naša najbolja selekcija savlada Sjevernu Irsku u finalu u Zenici igrat će protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska.

Izvor: Klix.ba

Related posts