Austrijski "Standard": Predsjedništvo BiH s Dodikom, Čovićem i Radončićem još bi više moglo ugroziti stabilnost BiH

Austrijski listovi posljednjih dana učestalo pišu o političkim i društvenim prilikama u BiH, a predstojeći izbori su jedna od dominantnih tema koja zaokuplja njihovu pažnju.

Tako bečki “Standard” piše da je “trenutno proruska partija SNSD na vlasti” koja propagira neustavno odvajanje RS-a od BiH.

Pa ipak, šef ove partije i predsjednik RS-a Milorad Dodik, najavio je kandidaturu za srpskog člana Predsjedništva BiH, piše s čuđenjem bečki “Standard”.

– Dodik je najavio da će se, kao predstavnik srpskog naroda, kandidirati za funkciju u tročlanom Predsjedništvu BiH iako odbacuje državu BiH. No u slučaju da ga izaberu on neće, kako je rekao, ići u Sarajevo u Predsjedništvo, već će preko telefona biti uključen na sjednice”.

– Posmatrači smatraju da bi Predsjedništvo BiH s nacionalistima Miloradom Dodikom sa srpske, Draganom Čovićem s hrvatske i Fahrudinom Radončićem s bošnjačke strane još više moglo ugroziti stabilnost BiH – piše bečki “Standard”, navodeći da je SAD trenutno alarmirana jer se policija RS treba naoružati s 2.500 automatskih pušaka iz Srbije, koje uopće nisu neophodne, prenosi Slobodna Bosna.

– Sigurnosnim snagama BiH veliku brigu zadaju i radikalno-nacionalističke grupe u Republici Srpskoj – piše “Standard”.

/Slobodna Bosna

Related posts