Astronomi otkrili planetu koja se razlikuje od ostalih

Astronomi nove planete otkrivaju tako što posmatraju zvijezde oko kojih ove kruže, budući da ako je planeta dovoljno velika zaklanja zvijezdu taman toliko da astronomi mogu da primijete treperenje.

Predmet ovakvog posmatranja bila je i zvijezda HR 5183, koju su eksperti posmatrali u posljednjih 20 godina uz pomoć čak tri teleskopa, te pronašli veliku planetu, koja je oko tri puta veća od Jupitera, kako kruži oko nje, prilično neobičnom putanjom u obliku jajeta.

Novootkrivena planeta dobila je ime HR 5183 b, a oko svoje zvijezde putuje linijom koja ukazuje na to da joj je za jedan krug potrebno između 45 i 100 godina. I upravo je orbita ono što je čini neobičnom, a naučnici su i ranije pronalazili nebeska tijela sa eliptičnim orbitama, samo što nisu bila toliko udaljena od svojih zvijezda. Tako se ova planeta razlikuje od planeta u našem solarnom sistemu, ali i od svih otkrivenih egzoplaneta, pa HR 5183 b putuje daleko od svoje zvijezde, putanjom koja se smatra rijetkom u kosmosu. Orbita Plutona se, na primjer smatra neobičnom, ali je putanja HR 5183 toliko drugačija da ukazuje na to koliko bi neki drugi planetarni sistemi mogli da se razlikuju od našeg.

Naučnici su istakli da nova planeta predstavlja model za ideje o drugim solarnim sistemima, te dokaz da je kosmos bogat i da obiluje različitostima koje još uvijek ne možemo ni da zamislimo.

Related posts