Ašif pronašao 11 malih tartufa i prodao ih za 1.200 KM

Ašif Prnjavorac, 54-godišnji Dobojlija s gračaničkom adresom, najpoznatiji gljivar u tom kraju, nakon velikih ljetnih suša, uistinu se zabrinuo.

Mislio je da će ostati bez ijednog kilograma ubrane i prodane gljive, ali su ga spasile posljednje kiše pa mu sezona neće propasti. Naprotiv.

– Mislio sam, gotovo je, jer gljiva hoće vlagu, kišu, a ljetos je nije bilo. Kako je vrijeme odmicalo, stanje se popravljalo pa su se rujnice, sunčanice, vrganji počeli pojavljivati ispod lišća – kaže Prnjavorac za Dnevni avaz.

I posljednja kiša dobro je došla gljivarima. Ašir je prije nekoliko dana u jednoj šumi kod Gračanice pronašao čak 11 manjih tartufa, ukupne težine od 110 grama, i već ih je poslao na prodaju u Hrvatsku. Cijena je 600 eura.

– Prošle godine, tartufa teškog skoro 900 grama prodao sam jednom poduzetniku iz Slovenije za 1.860 eura. Tartufa ima, samo ih je teško pronaći. Ja uz pomoć trnokopa izvaljujem stare panjeve pa onda dalje kopam u dubinu do tridesetak centimetara i tako nailazim na tartufe – govori Prnjavorac.

Related posts