Američki Kongres odobrio budžet od 700 milijardi dolara za odbranu

Američki Kongres je u četvrtak odobrio gotovo 700 milijardi dolara za odbranu u budžetskoj godini 2018., što je više od onoga što je Donald Trump tražio.

Senat je u četvrtak napokon jednoglasno donio taj zakon, nakon Zastupničkog doma u utorak. Američki predsjednik koji je obećao da će “obnoviti” oružane snage treba ga još potpisati da bi stupio na snagu.

Iznos je za oko 15 posto veći nego za 2016., koja je čitava bila godina Baracka Obame i za 26 milijardi više od budžeta koji je tražila Bijela kuća, što je gotovo 4 posto više.

Suočeni s prijetnjom sjevernokorejskih balističkih raketa američki zastupnici su odobrili i iznimno povećanje – za oko 50 posto – budžeta Agencije za proturaketnu odbranu koji s 8,2 milijarde raste na 12,3 milijarde kako bi se financirali desetci novih presretača.

Iz novog budžeta finansirat će se kupnja nove vojne opreme, pa tako i 90 novih lovaca F35 (dvadeset više nego što je Trump tražio), desetaka helikoptera, novih tenkova i oklopnih vozila te 14 novih brodova i podmornica (pet više od traženog).

Plate vojnika porast će za 2,4 posto.

Ukrajina dobiva 350 miliona dolara pomoći za sigurnost. Izrael će dobiti 705 miliona za sistem protivraketne odbrane.

Zakon se odnosi na budžetsku godinu 2018. koja je počela 1. oktobra 2017.

Related posts